Objavljeno u Nacionalu br. 725, 2009-10-06

Autor: Zrinka Pavlić

Big sister

Rat sapunicama

HTV se odlučio za stereotipno-romantičnu varijantu ‘Života na sjeveru’ koja će privući gimnazijalke s dvojkom iz lektire, a na Novoj gledamo isto to, ali orijentirano na seljački humor koji će privući mlađu umirovljeničku populaciju iz Donjeg Gornjeg kraj Šumovine

Zrinka PavlićZrinka PavlićPOTUCALI SE ROMINA I PERO...
Dnevnik NoveTV, NovaTV, četvrtak, 19.15
Kada se voditelji Dnevnika Nove TV počnu baviti humorom, većina moždano aktivnog stanovništva osjeti neodoljivu potrebu da si odrubi glavu škaricama iz manikircajga. To bi, naime, bila mnogo podnošljivija muka od slušanja Romine Knežić i Petra Pereže kako očajnički pokušavaju skupljati bisere Jadranke Kosor, propuštaju svu silu premijerkinih zastrašujućih izjava, ali se zato zalijepe za jednu koja je smiješna samo ljudima u mentalnoj dobi embrija. Ne'š mi provale, Kosorica je rekla da se "potucala od nemila do nedraga" dok je studentima zagrebačkog sveučilišta govorila o svojim studentskim danima! Da je kojim slučajem izgovorila glagol "svršiti", Romina i Pero vjerojatno bi se zadavili mikrofonima, ali čemu se čuditi? Ipak je riječ o ljudima koji rade na istoj televiziji koja pod vrhunski humor podvaljuje "Nad lipom 35", a pravu komediju nehotice proizvodi u informativnom programu, čiji voditelji i urednici ne bi prepoznali rječnik hrvatskog jezika ni da ih žestoko potuca pred kamerama.
Ocjena: a, jadni (1)


SVE JE ISTO KO I LANI?
Dolina sunca, HTV1, pon-pet 18.30 /
Najbolje godine, NovaTV, pon-čet, 20.00
Osim što su na Novoj TV nakon fijaska s prošlogodišnjom sapunicom očito naučili da je jurišanje na standardni HTV-ov sapuničarski termin iznimno glup potez, ove se sezone dogodila jedna druga čudna podudarnost. Ili je riječ o modi, trendu, tko zna čemu, ali svakako o nekoj suludoj inventivnosti koja je dovela do pojave poglupljene i razvodnjene varijante "Života na sjeveru" u obje nove sapunice na vodećim hrvatskim TV kanalima. I "Najbolje godine" Nove TV i HTV-ova "Dolina sunca" temelje se, naime, na štosu s urbanim protagonistom koji stiže u onu varijantu slikovitog malog mjesta koja postoji jedino na televiziji i obje lupaju po standardnoj špranci slikovitih čudaka i lokalnih zanimljivosti koja je uvjerljiva jedino nezahtjevnom konzumentu sapunica. Razlika je jedino u tome što se HTV odlučio za stereotipno-romantičnu varijantu koja će više privući gimnazijalke s dvojkom iz lektire (hrabra mlada udovica prkosi avetima prošlosti, poljoprivredni zanesenjak žudi za ekološkim uzgojem, stare kuće šarmiraju nove vlasnike divnim starinama s tavana i slične bljuvotine), a na Novoj gledamo isto to, ali više orijentirano na debilni seljački humor o svećenikovom rasplodnom biku, partizanima, četnicima i ugrizima zmije za guzicu, koji će više privući mlađu umirovljeničku populaciju iz Donjeg Gornjeg kraj Šumovine. Tvorci su se sličnom idejom vodili i pri odabiru pjesme za najavnu špicu, u kojoj se također odražava namjera ciljanja na određenu publiku jer "Najbolje godine" lupaju na blago narodnjački Škorin melos, a "Dolina sunca" aduta izvlači iz rubrike pop-konfekcije s pjevljivom baladicom koja bi zvučala daleko bolje da jedan od vokala u njoj NIJE Bojana Gregorić. I dobro, sve je to još nekako prihvatljivo, očekivano i razumljivo. Od tvoraca sapunica ionako se ne očekuje originalnost (dapače, da kojim slučajem heretički zanemare šprancu, vjerojatno bi momentalno dobili otkaz), ali to da su se i jedni i drugi poslužili istom idejom opako nalikuje na još jedan rat sapunjarama, koji bi i opet mogao završiti neslavnim porazom jednog kandidata. Zasad još nije potpuno jasno kojeg. Jasno je, međutim, da su i ovaj put obje sapunice, kao i svaki put do sada, po kvaliteti apsolutno jednake.
Ocjena: standardno
sapuničarski glupo (2)

NEPRESUŠNI RESURSI
Supertalent, NovaTV, petak, 20.00
Svaki put kad pomislim da su razni reality i talent showovi već istrošili sve regionalne čudačke i kretenske resurse, pojavi se neki novi i ovećim mi maljem razbije hipotezu. Pritom skrušeno priznajem da mi situacija nije mrska i da u prvim krugovima talent showova uživam ko zločesto prase pri valjanju u (tuđem) blatu. Nema tog scenarista na svijetu koji bi bio u stanju smisliti erotskog pjesnika Emira, šezdesetogodišnje otočane koji u stankama između turističkih sezona plešu u tangama i ljude koji zenit svih svojih umijeća dosežu savršenom imitacijom zvuka konja u galopu. Isto vrijedi i za sudački korpus Bešlagić-Badrić-Merlić, samo s tom razlikom da njih nijedan scenarist ovoga svijeta ne bi ni htio smisliti.
Ocjena: predivno idiotski (3)

ZLOČIN PROTIV ČOVJEČNOSTI
Trenutak istine, NovaTV,
nedjelja/ponedjeljak, 0.40
Ako se na televiziji prikazuju ljudi koji bez pol frke potvrdno odgovaraju na pitanje: "Biste li ikada podmetnuli požar u vlastiti kafić radi uzimanja novca od osiguranja?" i publika koja tome oduševljeno plješće - netko bi se vremenskim strojem trebao vratiti u starozavjetna vremena te se uz dubok naklon ispričati Sodomi i Gomori zbog očito sasvim neopravdane kazne.
Ocjena: bljuv (-100)

TAROT TRAČ
Red Carpet, NovaTV, nedjelja, 23.00
Sve bih im oprostila. I pohlepno sisanje tračeva iz svakog bijednog tulumčića koji s tri žlj-selebritija kupuje status glamuroznog iventa, i posprdno studijsko hračkanje po tim istim žlj-selebritijima, kojima se u svakoj drugoj prilici ulizuju ne bi li im otkrili štogod smeća ispod premaza tog lažnog glamura, pa čak i navodno smiješnu zajebanciju sa školom za sponzoruše. Oprostila bih im to na račun onih nekoliko dobrih priloga mjesečno, kao što je ovaj tjedan bila Nanutičina odiseja po regionalnim reality showovima i Druškovićkini razgovori s najbizarnijim predsjedničkim kandidatima. Ali kad tračeve počnu proizvoditi pomoću (pajsadovo) TAROT PROROČANSTAVA I KARMIČKIH ANALIZA braka Ive Majoli, onda mi presuši bilo kakva benevolencija i pomisao da možda autori "Red Carpeta" nisu jednako blesavi kao i emisija koju proizvode.
Ocjena: užas (1)

Vezane vijesti

Ni Oskara ni prosvjeda

Ni Oskara ni prosvjeda

BREJKING NOUZ Dnevnik, HTV1, subota, 19.30 Blago nama što imamo televizije s nacionalnim koncesijama i informativnim programima pa sve doznajemo U… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika