Objavljeno u Nacionalu br. 725, 2009-10-06

Autor: Robert Bajruši

Priprema se Božićna vlada

JADRANKA KOSOR spremna je do Božića rekonstruirati Vladu, a ako joj se vrh HDZ-a suprotstavi, raspisat će i stranačke izbore te preuzeti vlast i u stranci

NOVI MINISTRI UMJESTO SANADEROVIH
Jadranki Kosor naraslo je samopouzdanje i želi dovesti nove ljude umjesto Sanaderovih kadrova, no to bi moglo izazvati reakciju vrha HDZ-aNOVI MINISTRI UMJESTO SANADEROVIH Jadranki Kosor naraslo je samopouzdanje i želi dovesti nove ljude umjesto Sanaderovih kadrova, no to bi moglo izazvati reakciju vrha HDZ-aJadranka Kosor započela je pripreme za rekonstrukciju izvršne vlasti i do kraja ove godine Hrvatska bi mogla dobiti novu Božićnu vladu. U slučaju da vodstvo HDZ-a odbaci njezinu inicijativu, premijerka Kosor će inicirati raspisivanje unutarstranačkih izbora i na taj način, uz pomoć lojalnih kadrova, i doslovno preuzeti vlast u Hrvatskoj demokratskoj zajednici. Drugim riječima, ne prođe li plan za rekonstrukciju Vlade, doći će do rekonstrukcije vodećih tijela HDZ-a i etabliranja premijerkinih ljudi od povjerenja, ispričali su za Nacional osobe iz najužeg kruga suradnika Jadranke Kosor.


Bez imalo sumnje, Jadranki Kosor je posljednjih tjedana naraslo samopouzdanje i približno 100 dana nakon što je preuzela položaj premijerke, ona je spremna inicirati drugu fazu, koja uključuje učvršćenje vlastitog statusa i u HDZ-u i u hrvatskoj vladi. Ne tako davno morala se suočavati s brojnim skepticima - skoro dvije trećine javnosti nije joj davalo više od pola godine na položaju predsjednice Vlade, a unutar HDZ-a doživljavana je kao "Sanaderova mala", a ne samostalna čelnica vladajuće stranke i koalicijske vlade. Još prije dvadesetak dana strepila je hoće li članovi Predsjedništva HDZ-a prihvatiti ijedan njezin prijedlog, a sada prolazi svaka njena inicijativa.

Sve je to posljedica događaja koji su bitno popravili njezin status i omogućili joj da krene u realizaciju planova za rekonstrukciju Vlade. To znači da će - ne desi li se u međuvremenu nešto nepredviđeno - Jadranka Kosor inicirati formiranje nove rekonstruirane Božićne vlade. U njoj bi na položaje koje sada drže kadrovi Ive Sanadra došlo nekoliko novih ministara. Rekonstrukciju je nemoguće provesti bez snažne potpore HDZ-ova vrha, i tu može doći do problema jer bi se pred smjenom mogli naći i pojedini visoki dužnosnici vladajuće stranke. Realna je varijanta da će oni iskazati neposluh, i tada može doći do dramatične odluke na koju je Jadranka Kosor, čini se, prilično spremna: raspisat će izvanredene unutarstranačke izbore koji bi trebali dovesti do promjena u rukovodstvu Hrvatske demokratske zajednice i toga da kontrolu preuzmu osobe od povjerenja predsjednice Vlade.

Nacionalovi izvori tvrde kako će unutarstranački izbori biti raspisani nakon što se vidi tko će naslijediti Stipu Mesića na položaju predsjednika Republike Hrvatske. Po svemu sudeći to neće biti HDZ-ov kandidat Andrija Hebrang, koji se u unutarstranačkim podjelama sve vidljivije svrstava na stranu Jadranke Kosor. Pridobije li definitivno i Hebranga među svoje saveznike, uz sve više hadezeovaca na lokalnim i županijskim razinama koji joj prilaze, već u prvom kvartalu 2010. pružit će joj se prilika da provede željenu transformaciju vodećih kadrova Hrvatske demokratske zajednice. Hebrang još uvijek nije pobornik ideje o većoj rekonstrukciji, ali to ne znači da u iduća tri ili četiri mjeseca neće promijeniti mišljenje.
U prilog savezništvu na relaciji Hebrang-Kosor ide još jedan podatak. Ovih je dana jedan od vodećih članova zagrebačkog HDZ-a, inače dugogodišnji sanaderovac i suparnik Jadranke Kosor, najavio da će on i njegovi sljedbenici podržati predsjedničku kandidaturu Milana Bandića.

ZAGREBAČKI HDZ podržat će kandidaturu Milana
Bandića što je izazvalo bijes Andrije HebrangaZAGREBAČKI HDZ podržat će kandidaturu Milana Bandića što je izazvalo bijes Andrije HebrangaDakako da podrška ne bi bila otvorena, ali to znači kako će dio zagrebačkih HDZ-ovaca, de facto, bojkotirati kampanju Andrije Hebranga. Informacija je izazvala doslovno bijes u Hebrangovu taboru, i očekuje se da Jadranka Kosor razriješi ovu opstrukciju, čak i izbacivanjem ovih nezadovoljnika iz stranke. Razumije se kako ona zna da je to i odlična prilika da učvrsti odnose s Hebrangom, tim više jer HDZ-u kao stranci koja vodi državu, ne može biti svejedno kakav rezultat će postići njihov predstavnik. Malotko računa da će Andrija Hebrang dobiti puno glasova, ali ako bi osvojio tek nešto iznad deset posto, to bi se negativno odrazilo i na rejting premijerke Kosor i njezine vlade. Zato će ona u nadolazećem periodu čvrsto podupirati Hebranga.

Dvije situacije pomogle su u najnovijem jačanju autoriteta Jadranke Kosor. Ona je uz veliku pomoć SAD-a i Europske unije uspjela natjerati Boruta Pahora na dogovor o deblokadi pregovora. Ono što Sanader nije uspijevao od prošlog prosinca, njegova nasljednica je obavila za dva mjeseca. Naravno da je pristala i na ustupke, ali u ovom slučaju cilj sasvim sigurno opravdava sredstva, a osim toga, rješavanje spora sa Slovenijom prilično je podiglo rejting hrvatske premijerke u međunarodnim političkim krugovima.
O drugom i još značajnijem događaju Nacional je pisao u prošlom broju. Radilo se o žestokom verbalnom sukobu između Jadranke Kosor i Luke Bebića na sjednici Predsjedništva HDZ-a koja je održana prije nekoliko tjedana. Bebić je u nekoliko navrata bezobzirno uskakao u riječ i prekidao Jadranku Kosor, kada mu je naredila da šuti, nije htio slušati, i naposljetku potpuno egzaltiran napustio sastanak. Kada je skandal otkriven, ništa bitno nije demantirao nego je čak implicitno Jadranku Kosor optužio da je bila bezobrazna. Time se barba Luka definitivno potvrdio kao njezin glavni suparnik, ali i kao pripadnik sve slabijeg klana saveznika Ive Sanadera. Zbog straha da bi njegova smjena izbacila na vidjelo podjele koje postoje u HDZ-u, Bebić nije smijenjen, međutim, ostane li Jadranka Kosor na premijerskom položaju, njegovoj je karijeri kraj.

NADA U OPORAVAK
Ministar financija Ivan Šuker već sprema
budžet za iduću godinu, a Vlada se nada da će BDP barem minimalno porastiNADA U OPORAVAK Ministar financija Ivan Šuker već sprema budžet za iduću godinu, a Vlada se nada da će BDP barem minimalno porastiU stvarnosti, sukob na sjednici Predsjedništva bio je još dramatičniji nego se mislilo, ispričao je ovih dana jedan od sudionika. Luka Bebić je navodno bio tako bijesan da se čitavim tijelom unio prema Jadranki Kosor, ali je zaustavljen. Činilo se kao da je želio fizički obračun, no ipak se nekako uspio kontrolirati, čemu je pridonijelo i saznanje da ga nitko nije podržao.
U svakom slučaju, deblokada pregovora s EU i razlaz s Lukom Bebićem doveli su do rasta popularnosti vlade Jadranke Kosor, ali i HDZ-a. Posljednja ispitivanja javnosti pokazuju da je SDP još uvijek u prednosti, međutim, HDZ se popeo na 27 posto, dok sve više građana smatra da će koalicijska vlada svoj mandat odraditi do redovitih izbora 2011. godine. Prema informacijama iz Banskih dvora, ovi su rezultati u tolikoj mjeri razveselili Jadranku Kosor da je sredinom prošlog tjedna počastila suradnike pršutom i sirom.

Sada je pred njezinim kabinetom nekoliko važnih zadataka o čijoj relizaciji ovisi realizacija operacije Božićna vlada. Već je daleko odmakla izrada prijedloga državnog proračuna za 2010., o čijem usvajanju ovisi stabilnost koalicijske vlade. Glavnu ulogu ima ministar financija Ivan Šuker, u čijem kabinetu dovršavaju prve projekcije. S obzirom na ovogodišnji pad bruto-domaćeg proizvoda od oko 5,2 posto, u Vladi bi bili zadovoljni kada bi rast BDP-a iznosio i minimalnih 0,2 posto jer bi to značilo da dolazi vrijeme oporavka hrvatskog gospodarstva. U političkom smislu, Jadranka Kosor će planove oko proračuna pokušati dovršiti već do 15. studenog, kako bi se onda u idućih mjesec dana mogla posvetiti rekonstrukciji Vlade.

Paralelno s izradom državnog proračuna teče i rješavanje pitanja tzv. Topničkih dnevnika, koje zahtijeva glavni haaški tužitelj Serge Brammertz. Sa strateškog stajališta Jadranku Kosor ništa ne spriječava da preda sporne dokumente, i informacija o njezinoj spremnosti da pod svaku cijenu riješi problem puštena je neformalnim kanalima u medije još krajem srpnja. Problem je to što nitko u hrvatskoj administraciji ne zna postoje li Topnički dnevnici, a kamoli gdje se nalaze, tim više što dužnosnici HV-a uvjeravaju kako nema ničega. Ali prije godinu dana iz Hrvatske su u Haag stizali kontradiktorni odgovori, i sada će biti teško dokazati da traženi papiri ne postoje ili su uništeni. Kredibilitet bi moglo podići najavljeno osnivanje nezavisne komisije koja bi ispitala slučaj, i tako ispunila zahtjev Sergea Brammertza. U tom slučaju, trebale bi otpasti i rezerve koje prema nastavku pregovora Hrvatske i EU imaju Velika Britanija, Nizozemska, Belgija, Švedska i Finska.

JADRANKA KOSOR s glavnim haaškim tužiteljem Sergeom Brammertzom koji traži Topničke dnevnikeJADRANKA KOSOR s glavnim haaškim tužiteljem Sergeom Brammertzom koji traži Topničke dnevnikeU neformalnom razgovoru za Nacional jedan visokopozicionirani američki diplomat također je pozitivno ocijenio vanjskopolitičke rezultate Jadranke Kosor, uz opasku kako se radi o pozitivnom modelu rješavanja problema u regiji. Premda diplomatski suzdržano, sudionik je dodao da mu se čini kako sadašnja vlada u usporedbi sa Sanaderovom, pokazuje veću spremnost na obračun s kriminalom i korupcijom, premda je izrazio i suzdržanost na pitanje smatra li kako Jadranka Kosor ima snage za radikalni iskorak. No bez obzira na to, očito je da Amerika prilično čvrsto podržava aktualnu izvršnu vlast u Hrvatskoj.
U iduća dva tjedna predsjednica Vlade namjerava otvoriti i drugi krug privatizacije brodogradilišta, pri čemu će se uz Damira Polančeca ubuduće i osobno angažirati na rješavanju ovog pitanja. Dubioze brodogradilišta iznose 12 milijardi kuna, i napokon počinje prevladavati stav kako opstanak škverova po svaku cijenu nije neophodan. Ni u boljim vremenima nije bilo lako u proračunu pronaći novac za plaćanje dugova koje stvaraju brodogradilišta, a u recesiji je to skoro nemoguće. Na neki način, gospodarska kriza pomaže Jadranki Kosor u privatizaciji onih brodogradilišta koja imaju šansu pozitivno poslovati. Ne treba zanemariti ni podatak da Europska unija kao jedan od uvjeta primanja Hrvatske u svoje članstvo postavlja racionalizaciju velikih proizvodnih sustava i prekid državnih dotacija. Sličan proces su morali proći u Njemačkoj, Španjolskoj, Britaniji i Poljskoj, i nema razloga da i hrvatska vlada ne povuče radikalne rezove.

U prvi mah time će izazvati kritike sindikata i opozicije, ali dugoročna korist bit će nemjerljivo veća.
Ispunjenje ovih planova bitno će odrediti daljnju političku karijeru Jadranke Kosor. Prođu li njezine inicijative, raspolagat će vrlo dobrim argumentima za sastavljanje Božićne vlade, i uvođenje nekoliko novih kompetentnih ministara. U normalnim okolnostima, sadašnja koalicija može vladati još pune dvije godine, a to ostavlja dovoljan prostor za realizaciju najvažnijih projekata. Uostalom, daleko od toga da HDZ jedini prolazi fazu snažnih unutarnjih previranja i borbi za prevlast. Nimalo stabilnija situacija nije u SDP-u, u kojem će status Zorana Milanovića uvelike ovisiti o rezultatu koji će na predsjedničkim izborima postići Ivo Josipović. Isto tako, nakon što napusti sadašnju funkciju, Stipe Mesić se namjerava snažno angažirati na stvaranju nove političke grupacije Treći blok. U svim predstojećim političkim rošadama neće biti nikakvo iznenađenje ako i Jadranka Kosor rekonstruira Vladu, ali i HDZ.

Premijerka u ofenzivi

■ Iako Jadranki Kosor većina javnosti nije predviđala dugotrajnu budućnost na čelu Vlade, jačanju njezina autoriteta pomogle su dvije stvari. Prva je otklanjanje slovenske blokade hrvatskih pregovora s EU, a druga je uspješan izlaz iz nedavnog verbalnog okršaja s Lukom Bebićem na sjednici Predsjedništva HDZ-a. Vanjskopolitički uspjeh povoljno je ocijenjen u javnosti, a to što nitko unutar stranke nije stao na stranu Luke Bebića pokazuje da je i klan saveznika Ive Sanadera sve slabiji. Budući da je Luka Bebić u javnosti prilično omražen, razlaz s njime Jadranki Kosor donijet će samo još više simpatija.

Vezane vijesti

'Neću dati ostavku'

'Neću dati ostavku'

Neću dati ostavku na mjesto potpredsjednice Hrvatskog sabora, kao što je to učinio Vladimir Šeks, poručila je Jadranka Kosor nakon jutrošnje sjednice… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika