Objavljeno u Nacionalu br. 725, 2009-10-06

Autor: Marko Ćustić

Silovatelj i varalica: Bernasconi je Tuđmanu 'uvalio' lažni doktorat

Nacional je još 1999. razotkrio Walda Bernasconija, počasnog konzula RH u Luganu, koji je optužen za silovanje maloljetnice

FRANJO TUĐMAN od varalice i nadriliječnika 
Bernasconija primio je 'doktorat' La Jolla UniversityFRANJO TUĐMAN od varalice i nadriliječnika Bernasconija primio je 'doktorat' La Jolla UniversityZahtjev premijerke Jadranke Kosor da bude smijenjen počasni konzul Republike Hrvatske u Luganu Waldo Bernasconi doveo je do epiloga jednog od manjih, ali sramotnih skandala u predsjedničkom mandatu Franje Tuđmana. Za silovanje maloljetnice optuženi Bernasconi nije oduvijek nadriliječnik: on je bio i akademski varalica, izdajući ljudima koji su to bili spremni platiti bezvrijedne diplome.

Tako je 1990. došao u kontakt s tadašnjim hrvatskim predsjednikom, i to preko Katice Ivanišević, visokopozicionirane hadezeovke iz Rijeke.

Tuđmanu je ponuđeno da primi doktorat sveučilišta La Jolla University, institucije koja se u tom trenutku sastojala od samog Bernasconija i nije imala nikakve veze s poznatim sveučilištem iz San Diega u Kaliforniji koje nekad kolokvijalno zovu La Jolla po četvrti u kojoj se nalazi. Na brzinu je organizirana turneja, na kojoj je Tuđman u Luganu primio počasni doktorat od Bernasconija, a u Italiji još jednu bezvrijednu nagradu koju je dogovorio Tuđmanov tadašnji savjetnik Slaven Letica.

Vijest je plasirana na naslovnicama dnevnih novina, Bernasconi je nagrađen titulom počasnog konzula, a Hrvatska mu je plaćala i najam luksuzne vile u Luganu. Nacional je razotkrio cijeli slučaj 1999. godine, ali sve do izbijanja afere sa silovanjem maloljetnice nitko se u nizu garnitura Ministarstva vanjskih poslova koje su se od tada izmijenile nije bavio Bernasconijem. Jamačno će i ovaj slučaj pridonijeti ugledu Hrvatske u Švicarskoj koliko i prošlotjedni demarš zbog Thompsona.

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika