06.10.2009. / 07:23

Autor: Hina

Njemačke stranke počele pregovore o koaliciji

Kao i oko politike, konzervativci sastavljeni od Kršćanskih demokrata (CDU) i bavarske Kršćansko-socijalne unije (CSU) s FDP-om će se "natezati" i oko ministarskih pozicija

Angela MerkelAngela MerkelKonzervativci kancelarke Angele Merkel počeli su u ponedjeljak pregovore s partnerima o prvoj koalicijskoj vladi desnoga centra u posljednjih 11 godina i obećali da će oživjeti gospodarstvo i otvoriti nova radna mjesta.

CDU, CSU i Slobodni demokrati (FDP), koji su osvojili dovoljno mandata za formiranje koalicije, obećali su smanjenje poreza i ograničavanje uloge države, no razlikuju se u ključnim pojedinostima u vrijeme dok Njemačka polagano izlazi iz najveće recesije nakon Drugog svjetskog rata.

Kao i oko politike, konzervativci sastavljeni od Kršćanskih demokrata (CDU) i bavarske Kršćansko-socijalne unije (CSU) s FDP-om će se "natezati" i oko ministarskih pozicija.

U međuvremenu, Socijaldemokrati (SPD), najveći gubitnici izbora, otvorili su novu stranicu nakon što je stranačko povjerenstvo odlučilo da na čelo stranke stupi odlazeći ministar gospodarstva Sigmar Gabriel (50).

Odlazeći na prvi krug pregovora s Merkel, predsjednik FDP-a Guido Westerwelle rekao je da njegova stranka želi da država u političkom smislu bude odlučnija. "Bit će razlika u mišjenjima, to je uobičajeno. No, uspjet ćemo ih premostiti", rekao je.

Merkel je rekla da će ključno biti stvoriti stabilne temelje najvećeg europskog gospodarstva. "Želimo se usredotočiti na rast, nova radna mjesta i dobrobit zemlje", rekla je Merkel koja je 2005. postala prvom njemačkom premijerkom i taj položaj sačuvala nakon izbora 27. rujna.

Vezane vijesti

'Njemačka ucjena'

'Njemačka ucjena'

Vrhovna koordinatorica borbe protiv europske financijske krize, njemačka kancelarka Angela Merkel, pravi razlog trenutnom jadnom stanju "Starog… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika