06.10.2009. / 10:22

Autor: Hina

Plinacro: Preliminarno izvješće GTE bazirano na podacima iz "plinske krize"

Transportni kapaciteti plinovoda kojima raspolaže i koji su u nadležnosti tvrtke Plinacro biti dostatni za zadovoljenje potreba u svim uvjetima tijekom cijele godine

Plinacro opovrgava navode da će Hrvatska biti bez plinaPlinacro opovrgava navode da će Hrvatska biti bez plinaPreliminarne godišnje prognoze udruženja plinskih operatera Gas Transmission Europe (GTE) za Hrvatsku temelje se na podacima iz razdoblje "plinske krize" u siječnju ove godine, a ne na stvarnim, višim, kapacitetima plinskog transportnog sustava Hrvatske, istaknuli su iz Plinacroa reagirajući na objavljene prethodne prognoze GTE-a da Hrvatska, u slučaju vrlo oštre zime, neće moći pokriti sve potrebe za plinom.

Transportni kapaciteti plinovoda kojima raspolaže i koji su u nadležnosti Plinacroa bit će dostatni za zadovoljenje potreba u svim uvjetima tijekom cijele godine, a transportni sustav potpuno je spreman za sezonu grijanja, priopćeno je iz Plinacroa koji je nacionalni operator plinskoga transportnog sustava.

Napominju kako je izvješće GTE-a preliminarno i u njemu se koriste podaci iz ranijeg razdoblja namijenjeni sasvim drugoj studiji.

GTE se, naime, u svom preliminarnom izvješću Winter Outlook 2009/2010., koristio podacima iz studije "Reverse flow", koja je uzimala u obzir podatke stvarne dobave iz siječnja 2009. (uvoz + proizvodnja + podzemno skladište plina) te potrošnje pri normalnim zimskim uvjetima (-2 stupnja Celzijusa) i ekstremnim zimskim uvjetima (-9 stupnjeva Celzijusa).

Drugim riječima, navode iz Plinacroa, objavljeno kao preliminarno, izvješće GTE baziralo se na podacima koji su se odnosili na razdoblje "plinske krize" u siječnju 2009. godine.

Stvarni kapacitet plinskoga transportnog sustava Hrvatske na ulaznoj točki u Rogatecu je 210.000 prostornih metara na sat, što je više od ostvarenog u siječnju 2009., a isto tako nominalni izlazni kapacitet PSP-a je 210.000 prostornih metara na sat, dok je vršna dobava iz punog PSP-a moguća s 240.000 prostornih metara na sat, kažu u Plinacrou.

Dodaju da će se ti podaci, koji prikazuju odnos kapaciteta (ne dobave) i potreba za plinom, proslijediti GTE-u za potrebe izrade finalne verzije Studije Winter Outlook 2009/2010., u skladu s predviđenim rokom od 15. listopada ove godine.

Napominju kako je iz navedenih podataka vidljivo da će transportni kapaciteti plinovoda kojima raspolaže i koji su u nadležnosti tvrtke Plinacro biti dostatni za zadovoljenje potreba u svim uvjetima tijekom cijele godine.

Također, i transportni sustav plinovoda, za koji je tvrtka Plinacro odgovorna, potpuno je spreman da u svim uvjetima pretransportira sve ugovorene količine plina, kao što je i tvrtka PSP d.o.o. (Podzemno skladište plina), kao operator skladišnog sustava, potpuno spremna za nastupajuću sezonu grijanja.

Pritom naglašavaju da problemi u opskrbi plinom nisu u nadležnosti tvrtke Plinacro niti je ona za njih odgovorna, već su za količine i dobavu plina nadležni drugi plinski energetski subjekti.

Tvrtka Plinacro d.o.o., kao nacionalni operator plinskoga transportnog sustava Republike Hrvatske, punopravni je član Europskog udruženja operatora plinskih transportnih sustava (GTE) od ožujka 2005. godine.

Vezane vijesti

Linić investicijama u energetiku planira pokrenuti gospodarstvo

Linić investicijama u energetiku planira pokrenuti gospodarstvo

Ministar financija Slavko Linić poručio je s radnog ručka u organizaciji Američke trgovinske komore u Hrvatskoj kako su ključ oporavka gospodarstva… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika