06.10.2009. / 12:01

Autor: Hina

Australija prva pooštrila monetarnu politiku nakon krize

Australija se gospodarskoj krizi othrvala bolje od većine zemalja svijeta zahvaljujući unosnom izvozu minerala i velikim državnim programima poticaja

Australija podizanjem kamata pokušava obuzdati gospodarski uzletAustralija podizanjem kamata pokušava obuzdati gospodarski uzletAustralska središnja banka u utorak je povisila kamatne stope, te je tako Australija postala prva razvijena zemlja pogođena globalnom financijskom krizom koja je odlučila zakočiti nagli uzlet gospodarstva.

Po prvi puta od ožujka 2008. australska je središnja banka povisila službene kamatne stope za četvrtinu postotnog boda, nakon što ih je proteklih pet mjeseci držala na rekordno niskih tri posto.

Taj potez ukazuje na uvjerenost banke da je najgori dio krize prošao, te da australskom gospodarstvu sada prijeti prebrzi uzlet, što bi značilo i prijetnju ubrzavanja inflacije.

"Prilike u australskom gospodarstvu pokazale su se snažnijima no što se očekivalo i zabilježen je oporavak pokazatelja povjerenja", kazao je guverner središnje banke Glenn Stevens. "Više nema temelja za produljenje niskih kamatnih stopa", dodao je.

U rujnu se na tržištu rada pojavilo 4,4 posto više oglasa za zapošljavanje, nakon rasta za 4,1 posto u kolovozu, signalizirajući da su tržište rada i šire gospodarstvo zakoračili u fazu oporavka.

Australija se gospodarskoj krizi othrvala bolje od većine zemalja svijeta zahvaljujući unosnom izvozu minerala i velikim državnim programima poticaja.

Vezane vijesti

'Povezivanje je ključ uspjeha'

'Povezivanje je ključ uspjeha'

Na danas održanom okruglom stolu „Leading Through Connections" u organizaciji Hrvatske gospodarske komore i tvrtke IBM Hrvatska, potaknuta je… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika