06.10.2009. / 12:27

Autor: Hina

Dobili Nobela za fiziku jer su udarili temelje današnjeg umreženog društva

"Izumili su brojne praktične inovacije u svakodnevnom životu i pružili nova sredstva za znanstvena istraživanja", stoji u priopćenju Odbora

Charles Kao; Foto: Nobelprize.orgCharles Kao; Foto: Nobelprize.orgCharles Kao, Willard Boyle i George Smith dobitnici su ovogodišnje Nobelove nagrade za fiziku za svoj rad na optičkim kablovima i poluvodičima, objavio je u utorak u Stockholmu Odbor za dodjelu Nobelove nagrade.

Odbor navodi da su trojica znanstvenika pomogli u oblikovanju temelja današnjeg umreženog društva.

"Izumili su brojne praktične inovacije u svakodnevnom životu i pružili nova sredstva za znanstvena istraživanja", stoji u priopćenju Odbora.

Kao, britanski i američki državljanin rođen u Šangaju, osvojio je polovicu nagrade. Boyle, koji ima dvojno američko-kanadsko državljanstvo i Amerikanac Smith podijelit će drugu polovicu.

Nagrada za fiziku vrijedna 1,4 milijun dolara drugi je zasad objavljeni Nobel za 2009. Nobelovu nagradu za medicinu ove je godine osvojilo troje američkih znanstvenika - Elizabeth H. Blackburn, Carol W. Greider i Jack W. Szostak.

Vezane vijesti

Nobel za ekonomiju Sargentu i Simsu

Nobel za ekonomiju Sargentu i Simsu

Nobelova nagrada za ekonomiju dodijeljena je dvojici američkih znanstvenika, Thomasu J. Sargentu i Christopheru A. Simsu. Komisija im je dodijelila… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika