06.10.2009. / 14:00

Autor: Renato Baretić

FIFA na potezu: Zabraniti nogomet u Hrvatskoj, Bosni i Srbiji

U samo tjedan dana hrvatski su, srpski i bošnjački navijači na raznim stranama napravili takva sranja da Seppa Blattera i Michela Platinija treba doživotno šupirati na Svetu Helenu ako UEFA i FIFA do Božića ne zabrane nogomet u Hrvatskoj, Bosni i Srbiji

Najtočnije je, ali i najstrašnije, ono što je o širokobriješkom užasu sinoć na televiziji izjavio Ćiro Blažević: sreća je u nesreći to što ustrijeljeni navijač FK Sarajeva, pripadnik "Hordi zla", nije bio Bošnjak, nego Hrvat.

Da je bilo obrnuto, još bi jučer izbio rat, Hrvatska bi se morala angažirati oko obrane interesa tamošnjih Hrvata (Ustav tako nalaže!) i BiH bi se našla u situaciji kakvu ni Mujo i Haso u najluđem vicu, niti uz buniku, ne bi mogli zamisliti: zemlja kojom formalno upravlja Europska unija našla bi se u sukobu s NATO-savezom! Bruxelles protiv Bruxellesa, to bi bilo nešto! A kad se sve svrši - svi u Haag...

Okej, pretjerujem, ali kako ne pretjerivati u situaciji kad Ćiro Blažević predstavlja jedini glas razuma?!

U samo tjedan dana hrvatski su, srpski i bošnjački navijači na raznim stranama napravili takva sranja da Seppa Blattera i Michela Platinija treba doživotno šupirati na Svetu Helenu ako UEFA i FIFA do Božića ne zabrane nogomet u Hrvatskoj, Bosni i Srbiji. Presele li se navijački neredi potom i u druge sportove, gornjoj dvojici valja pridružiti i Jacquesa Roggea, ukoliko Međunarodni olimpijski odbor ne zabrani svako javno bavljenje bilo kojim sportom u ovim trima državama, do daljnjega!

Jer ovi idioti s tribina i ulica našli bi povoda za međusobno mlaćenje i ubijanje i na "Zlatnoj pirueti" ili državnom prvenstvu u pušenju lule!

Zapravo, kad čovjek malo bolje pogleda, ne bi trebalo zabranjivati sportove, nego - publiku. Zamislite samo koje bismo uštede ostvarili da smo se na vrijeme sjetili raditi stadione bez tribina, samo s jako visokom ogradom svud uokolo! I niske dvorane samo s jednim vratima, onima za natjecatelje, što se zaključavaju na par sati čim zadnji igrač uđe kroz njih! I medije bez sportskih rubrika! I prazne poslovne prostore umjesto kladionica!

Jasno vam je, nadam se, da je svo ovo ironiziranje tek produkt dobrog funkcioniranja obrambenih mehanizama koji glavi brane da razmišlja o užasu kakav bi se mogao izroditi iz nedjeljne širokobriješke tragedije.

Vezane vijesti

UEFA kaznila HNS s 80.000 eura

UEFA kaznila HNS s 80.000 eura

Europska nogometna organizacija (UEFA) kaznila je Hrvatski nogometni savez (HNS) s 80.000 eura zbog neprimjerenog ponašanja hrvatskih navijača na… Više

Komentari

registracija
27/9/09

crocop97, 06.10.09. 23:04

Zabraniti nogomet? hm... glupost!Mislite da danas u recimo Engleskoj,van nogometnih stadiona nema tuče huligana??Ili mislite da se ovakve stvari ne bi mogle dogoditi na recimo, košarkaškom susretu ili rukometnom u BiH? Nije problem u sportu g.Baretiću, problem je puno, puno dublji na ovim prostorima. Mi možemo zatvarati oči ,a pojedinci mogu "priželjkivati" neko novo bratstvo-jedinstvo, no povijesno iskustvo je pokazalo što takvo umjetno "sraštanje" može proizvesti! Sjetite se utakmice Dinamo-C.Zvezda 1990.g. Tribina je samo manifest stanja društva. Ako otvorite oči i budete realni -onda možete shvatiti - Bosna i Hercegovina je imaginacija pojedinih političkih krugova.I podmetnuto kukavičje jaje.Kao i Kosovo.U realnosti,postoje tri države na tom prostoru - tzv. R.Srpska -de facto - država u državi;
Prostor Hercegovine - potpuno i stoljećima okrenut (otrgnut) matici Hrvatskoj i tzv. Federacija ,koja postoji u realnosti u enklavama gdje su Muslimani većina ,a Hrvati manjina - na duge staze i bez patronata stranaca - neodrživo. BiH nije Švicarska ni Belgija u smislu neke ujedinjene federacije.Niti će ikada biti. Pogledajte zadnje izjave npr. P.Galbright-a, bivšeg apostola američke politike na ovim prostorima i njegovog viđenja potrebe "revizije" Daytonskog sporazuma i bit će vam jasno.


registracija
30/9/09

davor12345, 07.10.09. 07:42

M ne samo zabranit! Raseliti navijače, preorati stadione ... ili još bolje...Ne ići nikad na utakmice, ne gledati nogomet čak ni na televiziji ... nikad ... pa kome to samo treba ... ložačima i raspirivačima ksenofobije ...


registracija
7/10/09

sanjica, 07.10.09. 09:39

Treba biti spreman kad vam doma dolazi Horda zla.Na zalost u Sirokom brijegu to nije bio slucaj.Naivno su nasjeli na dobro planiranu provokaciju.


registracija
7/10/09

kokalo, 07.10.09. 11:27

koji si ti balvan, zbog cega u Hrvatskoj a ne u Sloveniji ili Makedoniji


registracija
15/3/08

Sandzo, 08.10.09. 11:42

odjebite od BiH, i hvatajte se povjesnih knjiga, konjusari austrougarski.


registracija
9/10/09

Cober, 09.10.09. 07:09

Znao sam ja da nije dobro kad vecinski narod da puno prava manjinama, pa onda seru gdje god stignu.Bosna i hercegovina ce ostat cjelovita pa bilo to komu krivo ili drago.


registracija
15/10/09

Ljanik, 19.10.09. 16:28

Da vam kazem, dok je bila Jugoslavija, svi smo bili u svetu, ne samo u evropi. Putovao sam svuda i po Jugi i svuda imao i imam jos starih prijatelja. Mogao je svako da spava mirno i na ulici a da ga niko ne pipne i ne pita odakle je. I onda se igrale utakmice ali se igrao pravi fudbal, Dinamo je po Srbiji imao navijace, Sarajevo takodje, Velez, Hajduk takodje, u Splitu sam gledao Hajduk - OFK Beograd i niko me nije uvredio ili dobacio sto. Bilo je sportskog navijanja.Oni koji su rasturili tu Jugoslaviu,(Evropa i pride) sada vide greshku a svi mi im sada sluzimo samo za podkusurivanje, izuzev nasih poslusnih vlasti, kojima je ovo samo u licnom interesu. I netreba posmatrati narode
generalno kroz postupke odredjenih grupa tog naroda.
Sve nam je svima ovo ta evropa donela jer smo svojevremeno bili napredniji od nje.


registracija
15/10/09

Ljanik, 19.10.09. 16:32

Zaboravih josh, i u Srbiji nazalost ima takvog navijanja, shto te grupe na taj nachin brukaju i kaljaju nas ostale Srbe.


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika