06.10.2009. / 14:17

Autor: Martina Čizmić

MMF: Hrvatska mora smanjiti ovisnost o stranim bankama

Hrvatska mora smanjiti ovisnost o stranim bankama i preusmjeriti investicije u druge sektore, ističe Srobona Mitra iz MMF-a

Ekonomistica MMF-a Srobona MitraEkonomistica MMF-a Srobona MitraMeđunarodni monetarni fond objavio je publikaciju Regionalni gospodarski izgledi, u kojoj se usredotočio na Europu i njezine izglede za gospodarski oporavak. Iako je gospodarski oporavak u razvijenim zemljama Europe već naznačen, istaknula je Srobona Mitra iz MMF-a, on će u europskim tržištima u nastajanju biti postupan i krhak.

"Prosječan rast BDP-a za sljedeću godinu iznositi će 0,5 posto u razvijenim zemljama, odnosno 1,7 posto u zemljama u razvoju. No, mnogo će toga ovisiti o oporavku svjetskoga gospodarstva i rješavanju zaostalih problema u financijskom sektoru", ističe ekonomistica MMF-a Srobona Mitra. Što se Hrvatske tiče, MMF za ovu godinu predviđa pad BDP-a od 5,2 posto, dok bi u sljedećoj godini mogli ostvariti rast od 0,4 posto.

MMF je poseban naglasak stavio na ono što zemlje u Europi tek očekuje u sklopu oporavka. Prije svega, istočna će se Europa suočiti s višim premijama na rizik i nestabilnim okružjem jer će ulagači već pozornost posvetiti domaćim tržištima i politikama pojedinih zemalja.

Dodaju kako su opći globalni šokovi utjecali na kolebljivost kamata i ostalih financijskih pokazatelja, što je natjeralo ulagače na oprez i smanjenje ulaganja.

No, donošenje politika koje smanjuju neizvjesnost oko financijskog sustava i diskrecijski prostor fiskalne politike donijeti će 'dvostruku korist', jer će stabilizirati gospodarstvo i poboljšati izglede za dugoročni rast.

"Osiguranje povoljnog poslovnog okružja i provedba zdravih makroekonomskih politika prava je formula za kapitalne priljeve i ubrzanje konvergencije", ističu u MMF-u.

Ekonomistica MMF-a Srobona Mitra istaknula je kako bi smanjeni kapitalni priljevi mogli ugroziti srednjeročni rast i konvergenciju europskih zemalja u tržištima u nastajanju. Zemlje koje su se u velikoj mjeri oslanjale na strane investicije vjerojatno će u budućnosti bilježiti smanjeni gospodarski rast jer su se ulaganja u svijetu smanjila. Hrvatska je jedna od zemalja u regiji koja će upravo zbog svoje nemogućnosti da privuče velike kapitalne investicije lakše prebroditi ovu krizu. Također, čvrsta monetarna politka omogućila je stabilnost bankarskog sektora, u koji je prije krize išlo najviše investicija, što će također omogućiti lakši oporavak.

"Hrvatska također mora smanjiti ovisnost o stranom kapitalu, prije svega u bankarskom sektoru. Gotovo 80 posto hrvatskih banaka u stranom je vlasništvu i matične banke zapravo diktiraju bankarsko tržište u Hrvatskoj. To se ne može izbjeći, ali se može smanjiti ovisnost o njima. Također, kapitalne investicije trebalo bi preusmjeriti iz uslužnih sektora u proizvodne", naglasila je Mitra.

Kao jedan od ključnih koraka ka gospodarskom oporavku MMF ističe provođenje strukturnih reformi i odlučno rješavanje problema u financijskom sektoru i stabiliziranje održive fiskalne politike, što bi trebalo poduprijeti dugoročni rast i pokrenuti održivi proces konvergencije

"Treba riješiti zaostale probleme u financijskom sektoru, restrukturirati i dokapitalizirati banke te se riješiti 'loše imovine'. Također, treba povećati transparentnost potencijalnih fiskalnih obveza, ali i postrožiti fiskalnu politiku, ojačati supervizorski, regularni i makrobonitetni okvir kako bi se smanjila ranjivost u budućnosti", poručuje MMF.

Vezane vijesti

U hrvatskom gospodarstvu "pada sve što ne treba padati"

U hrvatskom gospodarstvu "pada sve što ne treba padati"

"Hrvatska vlada stalno najavljuje reforme, ali nikako da ih počne i provoditi!" - smatraju poslodavci. Ali ne postoji niti sloga treba li u pomoć… Više

Komentari

registracija
8/7/09

bankar, 06.10.09. 14:55

jedna pametna iz MMF-a. ja bi još dodao hrvatska treba ukinuti strane banke


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika