06.10.2009. / 15:16

Autor: Hina

Srbijansko tužiteljstvo podiglo pet optužnica zbog mučenja hrvatskog policajca

Kako se dodaje, srbijanskom tužiteljstvu za ratne zločine "slučaj Medak" ustupilo je hrvatsko Državno odvjetništvo temeljem Sporazuma o suradnji u progonu počinitelja kaznenih djela ratnih zločina iz 2006. godine, a svi optuženi brane se sa slobode

Foto: IlustracijaFoto: IlustracijaSrbijansko Tužiteljstvo za ratne zločine objavilo je u utorak da je podiglo optužnicu protiv pet srbijanskih državljana za ratni zločin protiv ratnih zarobljenika u mjestu Medku u Hrvatskoj, u rujnu 1991. godine.

Optuženi Milorad Lazić (45), Perica Đaković (42), Nikola Vujnović (40), Mirko Marunić (42) i Nikola Konjević (56), terete se da su, kao pripadnici Teritorijalne odbrane (TO) i rezervnog sastava milicije, nečovječno postupali prema Mirku Meduniću, pripadniku MUP-a Republike Hrvatske, koji je ranije položio oružje.

Prema optužnici, okrivljeni su u razdoblju od 3. do 8. rujna 1991., u prostorijama postaje u Medku, zajedno s više nepoznatih pripadnika TO i rezervne milicije, danonoćno tukli Medunića rukama, nogama, palicama, drvenim kolcem, rezali ga i ubadali nožem, a Medunić je tom prilikom zadobio mnogobrojne lake i teške tjelesne ozljede.

Prethodno je, kako se navodi, tijekom sukoba pripadnika milicije tzv. "SAO krajine" i pripadnika hrvatskog MUP-a na području općine Gospić, na putu za Bilaj, 3. rujna jedan pripadnik MUP-a Hrvatske poginuo, a drugi, oštećeni Mirko Medunić, položio je oružje i predao se.

U priopćenju tužiteljstva dodaje se da je protiv okrivljenih vođen kazneni postupak u odsutnosti pred Županijskim sudom u Gospiću te im je 1996. godine izrečena pravomoćna presuda.

Lazić, Đaković i Konjević osuđeni su na zatvorske kazne od po osam godina, a Vujnović i Marunić su osuđeni na kazne zatvora u trajanju od po šest godina.

Kako se dodaje, srbijanskom tužiteljstvu za ratne zločine "slučaj Medak" ustupilo je hrvatsko Državno odvjetništvo temeljem Sporazuma o suradnji u progonu počinitelja kaznenih djela ratnih zločina iz 2006. godine, a svi optuženi brane se sa slobode.

Vezane vijesti

Kosovo: U sukobu na prijelazu Merdare više od 40 ozlijeđenih

Kosovo: U sukobu na prijelazu Merdare više od 40 ozlijeđenih

Više od 40 ljudi, među kojima više od 20 pripadnika kosovske policije, ozlijeđeno je u četvrtak ujutru u sukobu skupine srbijanskih građana i… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika