06.10.2009. / 16:50

Autor: Hina

Mirko Kovač dobitnik crnogorske Njegoševe nagrade

Među 28 književnika koji su se natjecali za Njegoševu nagradu Kovač je bio predložen iz Hrvatske, Srbije i Bosne i Hercegovine

Književnik Mirko Kovač dobitnik je ugledne Njegoševe nagrade za književnost koja se svake četiri godine dodjeljuje u Crnoj Gori, objavili su danas mediji.

Kovaču je Njegoševa nagrada dodijeljena za knjigu pripovjedaka "Ruže za Nives Koen", koju je objavila zagrebačka izdavačka kuća Fraktura još 2005.

Njegoševa nagrada, koja se dodjeljuje nakon 12 godina kao međunarodna, vrjednuje književna djela iz svih južnoslavenskih nacionalnih kultura.

"Kovač je tu nagradu zavrijedio izvanredno živim i slikovitim pripovijedanjem o neobičnim sudbinama ljudi u tzv. malim sredinama - djelom koje prožima naglašen kritički stav prema malograđanskim, socijalnim, moralnim, pa i obiteljskim devijacijama", navodi se u priopćenju crnogorskog ministarstva kulture.

U priopćenju također stoji da su književna vrijednost i univerzalnost Kovačeva djela te "dosljednost i ljepota književnog izraza" pridonijeli da Kovač dobije tu nagradu.

Među 28 književnika koji su se natjecali za Njegoševu nagradu Kovač je bio predložen iz Hrvatske, Srbije i Bosne i Hercegovine.

O nagradi je odlučio posebni žiri crnogorskog ministarstva kulture, medija i športa, u kojem su bili akdemici Sreten Perović, Zdenko Lešić, Katica Ćulavkova, Nenad Vuković, te Aleš Debeljak, Vlaho Bogišić i Filip David.

Vezane vijesti

Josipović i Tadić nisu ispunili očekivanja

Josipović i Tadić nisu ispunili očekivanja

Mirko Kovač, književni klasik, esejist, dramatičar i pripovjedač, autor jednog od najčitanijih i najboljih romana 20. stoljeća u bivšoj zemlji "Vrata… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika