07.10.2009. / 09:50

Autor: Deutsche Welle

Lisabon na testiranju kod skeptika: EU danas očekuje odgovor Češke

U Bruxellesu se danas (7.10.) sastaje kompletno vodstvo EU-a sa češkim premijerom Fischerom. Reinfeldt, Barroso i Buzek razgovarat će sa svojim češkim gostom o šansama za skoro češko prihvaćanje Lisabonskog sporazuma.

Češki premijer Jan Fischer i predsjednik Europske komisije Jose Manuel BarrossoČeški premijer Jan Fischer i predsjednik Europske komisije Jose Manuel BarrossoU Bruxellesu nitko ne želi govoriti o pritisku na Češku niti na njen Ustavni sud. No jedno je sigurno: Europska unija treba znati kada može računati sa češkom odlukom o prihvaćanju Lisabonskog sporazuma. Kada danas poljski predsjednik Kaczynski, kao što je obećao, potpiše reformski sporazum, tada Europa čeka samo još na posljednje zeleno svjetlo češkog predsjednika Vaclava Klausa.

Lisabonski sporazum mogao bi stupiti na snagu u siječnju

Predsjednik Klaus početkom tjedna nije odgovarao na telefonske pozive kada se Fredrik Reinfeldt, predsjednik Vlade predsjedavajuće članice Europske unije, Švedske htio informirati o češkim planovima. Ipak, moguće je da ćemo uskoro dobiti vremenski plan odluke najvišeg češkog suda koji je do sada već odlučivao za Europski sporazum. Ako češki premijer Jan Fischer danas donese obećanje čeških vrhovnih sudaca da će na tužbu euroskeptičnih čeških senatora odgovoriti u dogledno vrijeme, tada Europska unija može planirati iduće sastanke na vrhu.

Postoji nada da nakon treće pozitivne odluke Ustavnog suda predsjednik Vaclav Klaus više neće imati drugog izbora nego potpisati sporazum. Ukoliko njegov potpis se dogodi još ove godine, mogao bi Lisabonski sporazum stupiti na snagu početkom siječnja ili najkasnije početkom veljače.

Sastav komisije još nejasan

Početkom prosinca mogla bi se početi rješavati personalna križaljka popunjavanja najvažnijih dužnosti europskih institucija. Vremenski plan je bitan i za Europsku komisiju, jer mandat stare Komisije ističe 1.studenog. Koliko će povjerenika imati Komisija o tome odlučuje koji će Sporazum biti na snazi. Prema sporazumu iz Nice broj povjerenika se mora smanjiti, prema Lisabonskom sporazumu broj članova Komisije ostaje kao i do sada. Svi bi naravno da sve ostane po starome, pa se stoga u Bruxellesu s nestrpljenjem čekaju jasni znakovi iz Češke.

Deutsche Welle

Vezane vijesti

Sućut Josipovića češkom predsjedniku Klausu

Sućut Josipovića češkom predsjedniku Klausu

U povodu tragične prometne nesreće kod tunela Krpani na autocesti A1 Zagreb-Split, u kojoj je noćas stradao velik broj čeških turista, predsjednik… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika