07.10.2009. / 12:18

Autor: Hina

Broj pretplata na mobilnu telefoniju raste prema 4,6 milijarde

Više od četvrtine svjetske populacije priključeno je na internet i njime se koristi, pokazuju podaci saveza

Informacijske i komunikacijske tehnologije ključne su za zemlje u razvojuInformacijske i komunikacijske tehnologije ključne su za zemlje u razvojuZahvaljujući naglom rastu industrije informacijske i komunikacijske tehnologije (ICT) broj pretplata na usluge mobilne telefonije u svijetu dosegnut će krajem ove godine brojku od 4,6 milijardi, pokazali su podaci koje je u srijedu objavila agencija Ujedinjenih naroda za telekomunikacije.

Podaci Međunarodnog telekomunikacijskog saveza (ITU) ukazuju na nastavljeno snažno širenje ICT tržišta, pri čemu bi pretplate na usluge vezane za mobilni širokopojasni pristup internetu ove godine trebale premašiti 600 milijuna i za 100 milijuna nadmašivši broj pretplata na uslugu širokopojasnog pristupa putem fiksne telefonije.

Više od četvrtine svjetske populacije priključeno je na internet i njime se koristi, pokazuju podaci saveza.

"Informacijske i komunikacijske tehnologije ključne su za zemlje u razvoju kako bi se običnim ljudima omogućilo sudjelovanje u gospodarstvu 21. stoljeća, temeljenom na znanju", kazao je tajnik ITU-a Hamadoun Toure.

"Uočili smo pozitivan utjecaj na usluge kao što su zdravstvena skrb i obrazovanje na tržištima gdje je rast ICT-a snažan", dodao je.

Unatoč velikom napretku u procesu širenja ICT-a u zemljama u razvoju, među kojima su neke uspostavile i najsuvremenije mreže i usluge, statistički podaci u publikaciji ITU-a pokazuju značajna regionalna odstupanja u stopama zastupljenosti usluga mobilne telefonije.

"Još uvijek postoji velika digitalna podjela i širokopojasna podjela, koju treba hitno premostiti", upozorio je Sami Al Basheer, direktor ITU-ovog ureda za razvoj telekomunikacija.

U izvješću se tako navodi da Afrika bilježi samo jednog pretplatnika na fiksne širokopojasne usluge na 1.000 stanovnika. Usporedbe radi, Europa bilježi 200 pretplatnika na te usluge na 1.000 stanovnika. Istodobno je relativna cijena ICT usluga, osobito širokopojasnog pristupa internetu, najviša upravo u Africi, regiji s najmanjim primanjima.

Vezane vijesti

H1 ulazi i u mobilnu telefoniju

H1 ulazi i u mobilnu telefoniju

Nakon tri mobilna operatera i jednog virtualnog, Hrvatska će uskoro dobiti još jednu virtualnu mobilnu mrežu. H1 Telekom dobio je od HAKOM-a… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika