07.10.2009. / 12:49

Autor: Martina Čizmić

Kampanja na Facebooku: Bandić i bez kandidature ima najviše obožavatelja

Iako je očito da kandidati sami ne komuniciraju sa korisnicima društvenih mreža, već to radi netko u njihovom izbornom stožeru, možda ne bi bilo loše posvetiti se i tom aspektu komunikacije sa potencijalnim biračima

Milan Bandić i bez kandidature vodi po broju obožavatelja na FacebookuMilan Bandić i bez kandidature vodi po broju obožavatelja na FacebookuSvaki novi ciklus predizborne kampanje za predsjedničke izbore donosi neku novost. Prvo su krenuli veliki plakati tzv. bilboardi, onda osobni kontakt sa kandidatom, a nova je moda grupe potpore na Facebooku.

Činjenica da društvene mreže mogu imati velik utjecaj na promociju predsjedničkog kandidata među mlađom populacijom koja po prvi put glasuje ili nije toliko zainteresirana za politiku, zasigurno je potaknula kandidate za predstojeće predsjedničke izbore da se okrenu i takvom načinu komunikacije.

Malo istraživanje koje je proveo Nacional.hr pokazalo je kako su svi poznatiji predsjednički kandidati prisutni na internetu kroz svoju službenu web stranicu kampanje, ali i službeni profil na Facebooku. No, iznenadila je činjenica da zagrebački gradonačelnik Milan Bandić, koji još uvijek nije službeno objavio kandidaturu za predsjednika, na Facebooku vodi po broju obožavatelja. U njegovu grupu, koja je otvorena prije lokalnih izbora u proljeće ove godine, učlanilo se više od 2200 obožavatelja.

Ukoliko zanemarimo Bandića jer je njegova kandidatura još uvijek upitna, vodeći po broju obožavatelja na Facebooku je Bandićev stranački kolega, Ivo Josipović. On je uspio prikupiti 1139 obožavatelja. Odmah do njega je kandidat IDS-a Damir Kajin sa 1060 obožavatelja, te kandidatkinja HNS-a Vesna Pusić.

Ostali kandidati nisu uspjeli prikupiti ni 1000 obožavatelja. Nadan Vidošević, koji je najavio aktiviranje kampanje na Facebooku zbog operacije glasnica, prikupio je svega 854 obožavatelja, dok je njegov glavni kritičar i protukandidat HDZ-ovac Andrija Hebrang skupio tek 380 obožavatelja.

Vesna Škare Ožbolt može se pohvaliti sa tek 122 obožavatelja, vjerojatno članova njenog izbornog stožera, a nezaobilazni Boris Mikšić zaostaje sa 116 obožavatelja.

Posebno treba istaknuti još jednog HDZ-ovca koji bi ovih dana mogao i službeno proglasiti ulazak u utrku za mjesto na Pantovčaku. Bivši ministar obrazovanja Dragan Primorac već je započeo neslužbenu kampanju na svojim web stranicama, no na Facebooku baš i nema neku potporu. U trenutku kada smo istraživali o potpori njegovoj kandidaturi imao je svega 11 obožavatelja, ali i nekoliko grupa koje su usmjerene protiv njega.

Iako je očito da kandidati sami ne komuniciraju sa korisnicima društvenih mreža, već to radi netko u njihovom izbornom stožeru, možda ne bi bilo loše posvetiti se i tom aspektu komunikacije sa potencijalnim biračima. Jer oduvijek je usmena predaja bila najveći adut u predizbornoj kampanji. Naime, kasnije u kampanji, kada sa velikih plakata, televizijskih ekrana i radijskih zvučnika budu treštale različite političke poruke kandidata, potencijalni birači zasigurno će prije primjetiti kandidata koji će imati izravan pristup i koji će biti spreman komunicirati sa njima, nego nekome tko se samo smješka sa ekrana.

Vezane vijesti

'Hrvatska je primjer za regiju'

'Hrvatska je primjer za regiju'

Hrvatska je na putu u Europsku uniju prošla dug i uspješan put reformi i njezin uspjeh može poslužiti kao primjer za druge zemlje regije, rekao je u… Više

Komentari

registracija
24/9/09

mrone4one, 07.10.09. 15:33

Bandić jednostavno nema interesa postati predsjednik, iako je moje mišljenje da nema niti šanse postati predsjednik pokraj nekih drugih kandidata. Zašto bi se on odrekao fotelje gradonačelnika Zagreba? Pa to mu je položaj sa puno više moći i ovlasti nego što ih predsjednik ima. Neće se on tako lagano toga odreći. A i zar nam treba netko poput Bandića za predsjednika? Treba nam netko tko će nas predstavljati u svijetu a mislim da Bandić nije osoba za to. Moje je mišljenje da bi predsjednik trebao postati Vidošević, mislim da je on ono što nam treba, netko iz gospodarstva tko će nam pomoći da prebrodimo ovu krizu koja će po svemu trajati još nekoliko godina, koliko god se mi zavaravali s tiem da iduće godine izlazmo iz krize. To možda mogu USA i slične zemlje koje nisu imale probleme prije nego što je izbila ova kriza, a mi smo krcali u dugovima i korupciji davno prije ove krize. Kada se financijska kriza u svijetu povuče, nama će ostati naša domaća kriza. Zato mislim da nam treba netko tko razumije gospodarstvo i tko može naša poduzeća kvalitetno predstavljati u svijetu.


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika