07.10.2009. / 13:48

Autor: Hina

Eurostat: Pad BDP-a u EU i eurozoni u drugom tromjesečju veći od očekivanja

U Eurostatu razlike u prognoziranim stopama pripisuju znatno manjem broju podataka na kojem je temeljeno preliminarno izvješće statističkog ureda od 2. rujna

BDP u Europskoj uniji i dalje bilježi padBDP u Europskoj uniji i dalje bilježi padPad aktivnosti u gospodarstvima 27 zemalja članica Europske unije i 16-člane eurozone u drugom je tromjesečju ove godine u odnosu na prethodna tri mjeseca bio veći nego što se ranije prognoziralo, i to u visini 0,3 odnosno 0,2 posto, objavio je u srijedu europski ured za statistiku Eurostata.

U prethodnim procjenama statističkog ureda prognoziran je pad bruto domaćeg proizvoda (BDP) u EU za 0,2 posto a u eurozoni u visini 0,1 posto, navodi se dalje u izvješću.

U Eurostatu razlike u prognoziranim stopama pripisuju znatno manjem broju podataka na kojem je temeljeno preliminarno izvješće statističkog ureda od 2. rujna.

Najnovije procjene Eurostata upućuju na znatno usporavanje pada BDP-a u EU i eurozoni u usporedbi s prvim tromjesečjem kada su stope pada aktivnosti iznosile 2,4 odnosno 2,5 posto u odnosu na prethodna tri mjeseca.

Godišnji pad BDP-a u EU i u eurozoni, prema konačnim podacima, u drugom je tromjesečju u odnosu na isto razdoblje prošle godine iznosio 4,9 odnosno 4,8 posto. Godišnje stope pada gotovo su u visini 4,8 odnosno 4,9 posto koliko je pad BDP-a iznosio u prva tri ovogodišnja mjeseca, objavio je statistički ured.

Konačni podaci Eurostata ipak su potvrdili izlazak iz recesije dvaju najvećih gospodarstava eurozone, onog Njemačke i Francuske. Rast BDP-a u drugom je tromjesečju u obje zemlje iznosio 0,3 posto, potvrdio je europski statistički ured.

Vezane vijesti

'Povezivanje je ključ uspjeha'

'Povezivanje je ključ uspjeha'

Na danas održanom okruglom stolu „Leading Through Connections" u organizaciji Hrvatske gospodarske komore i tvrtke IBM Hrvatska, potaknuta je… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika