07.10.2009. / 15:16

Autor: Nacionalova redakcija

Mesić odlikovao komunističke reformatore, iz NDH najavili prosvjede

NDH je pozvao Mesića da se ispriča jer je nedavno kritizirao Ministarstvo vanjskih poslova zato jer su iz te institucije poslali prosvjednu notu Švicarskoj, koja je pjevaču Thompsonu zabranila ulaz

Stjepan Mesić za vrijeme nedavnog posjeta Kubi posjetio je memorijalno mjesto posvećeno Che GuevariStjepan Mesić za vrijeme nedavnog posjeta Kubi posjetio je memorijalno mjesto posvećeno Che GuevariPredsjednik Stjepan Mesić dodijelio je povomdom Dana državnosti odlikovanja 'komunističkim reformatorima', odnosno političarima iz bivšeg Saveza komunista Hrvatske, koji su se istakli u procesu demokratizacije krajem 80-ih godina u Hrvatskoj. "Odlikovanja koja sam danas dodijelio zahvala su za učinjeno u prošlosti, ali i poticaj za budućnost i daljnji rad", rekao je Mesić, odlikujući, među ostalim, akademika Dušana Bilandžića, Anđelka Runjića, profesora Branka Caratana te posthumno i Ivu Latina te Celestin Sardelić. Odlikovan je i don Branko Zbutega i to za doprinos širenju hrvatske baštine u Crnoj Gori.

Odluka Mesića da u sklopu Dana državnosti odlikuje nekadašnje komuniste, nije naišla na afirmativni odjek među nekim braniteljskim udrugama. Tako je primjerice udruga znakovitih inicijala, odnosno punog imena 'Nezavisni dragovoljci hrvatski', jutros medijima odaslala faks, u kojima su pozvali Mesića da prestane s praksom odlikovanja nekadašnjih komunista.

Štoviše, priopćili su iz NDH, ne samo da neće dozvoliti Mesiću da to radi (za to će upotrijebiti sva demokratska sredstva), već će Saboru uputiti prijedlog da se opozove odluka prema kojoj Mesić nakon isteka mandata ima pravo na ured i sl. I još: NDH je pozvao Mesića da se ispriča jer je nedavno kritizirao Ministarstvo vanjskih poslova zato jer su iz te institucije poslali prosvjednu notu Švicarskoj, koja je pjevaču Thompsonu zabranila ulaz.

Vezane vijesti

'Nikolić - četnički vojvoda ili redizajnirani predsjednik?'

'Nikolić - četnički vojvoda ili redizajnirani predsjednik?'

Uoči inauguracije Tomislava Nikolića na mjesto predsjednika Srbije, novosadski Dnevnik objavio je osvrt bivšeg predsjednika Hrvatske Stjepana Mesića… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika