07.10.2009. / 15:36

Autor: Hina

Češki premijer obećao: Klaus će potpisati Lisabonski ugovor do kraja godine

Švedski premijer rekao da još nije uspio stupiti u kontakt s predsjednikom Klausom, kojeg već danima pokušava dobiti na telefon

Foto: ReutersFoto: ReutersČeški premijer Jan Fischer izrazio je uvjerenost da će njegova zemlja do kraja godine dovršiti postupak ratifikacije Lisabonskog ugovora, istaknuvši da ostale članice nemaju razloga za zabrinutost.

"Uvjeren sam da nema razloga za strah u Europi. Nije pitanje hoće li Češka ratificirati Lisabonski ugovor, nego je pitanje kada će to učiniti, a ja vjerujem da će se to dogoditi do kraja ove godine", rekao je premijer Fischer na konferenciji za novinare na kojoj je sudjelovao audio vezom iz Praga.

U srijedu su se u Bruxellesu sastali švedski premijer Fredrik Reinfeldt, predsjednik Europske komisije Jose Manuel Barroso i predsjednik Europskog parlamenta Jerzy Buzek. Na tom sastanku trebao je sudjelovati i češki premijer Fischer, ali je zbog tehničkih problema sa zrakoplovom ostao u Pragu pa je na sastanku sudjelovao putem video veze.

Nakon ponovljenog referenduma u Irskoj na kojem je prihvaćen Lisabonski ugovor, preostali su još potpisi šefova država Poljske i Češke kako bi taj dokument stupio na snagu.

Predsjednik Europskog parlamenta Poljak Jerzy Buzek izjavio je na konferenciji za novinare da će poljski predsjednik Lech Kaczynski "sigurno potpisati ovoga tjedna".

"Očekujem da će i češki predsjednik Vaclav Klaus to učiniti", dodao je Buzek.

Oba doma češkog parlamenta već su ratificirala Lisabonski ugovor, ali za dovršetak postupka potreban je još potpis euroskeptičnog predsjednika Klausa, koji je veliki protivnik toga ugovora. Prije nekoliko dana, 17 senatora, članova gornjeg doma češkog parlamenta, podnijelo je zahtjev ustavnom sudu da preispita je li Lisabonski ugovor u skladu s češkim ustavom i sigurno je da Klaus neće potpisati prije nego što dobije pravorijek ustavnog suda.

"Sve naznake govore da nema razloga za odgodu potpisivanja kada ustavni sud dovrši postupak", rekao je češki premijer Fischer. Dodao je da će sljedeći tjedan biti jasno kada bi ustavni sud mogao donijeti odluku.

Sva tri čelnika glavnih europskih institucija - Reinfeldt, Barroso i Buzek - ističu da nema pritiska na Klausa, da treba poštovati postupak u Češkoj i da Prag treba donijeti odluku samostalno bez miješanja sa strane.

"Jasno je da moramo poštovati postupak u Češkoj", rekao je švedski premijer Reinfeldt.

Na pitanje što predstavlja današnji sastanak, ako to nije pritisak na Klausa, predsjednik EP-a Buzek odgovorio je da se radi o troškovima čekanja u drugim zemljama članicama na odluku jedne zemlje članice, jer Europa se mora početi baviti prečim problemima, a za to su joj potrebne čvrste institucije.

Barroso je također rekao da tu nema nikakvog pritiska, nego da je njegova dužnost kao predsjednika Komisije da zastupa opći europski interes.

Reinfeldt i Barroso su izjavili da će s konzultacijama oko kandidata za nove dužnosti koje predviđa Lisabonski ugovor i oko kandidata za povjerenike Europske komisije tek kada bude jasna situacija kada će taj dokument stupiti na snagu.

Mandat sadašnjoj Komisiji istječe 31. listopada, a visokom predstavniku za vanjsku i sigurnosnu politiku Javieru Solani 17. listopada. Reinfeldt je rekao da je u srijedu ujutro razgovarao sa Solanom i zamolio ga da nastavi obnašati svoju dužnost do kraja ovoga mjeseca.

Švedski premijer rekao da još nije uspio stupiti u kontakt s predsjednikom Klausom, kojeg već danima pokušava dobiti na telefon.

Vezane vijesti

Sućut Josipovića češkom predsjedniku Klausu

Sućut Josipovića češkom predsjedniku Klausu

U povodu tragične prometne nesreće kod tunela Krpani na autocesti A1 Zagreb-Split, u kojoj je noćas stradao velik broj čeških turista, predsjednik… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika