07.10.2009. / 16:47

Autor: Hina

Pet hrvatskih stranaka u BiH suglasno o ustavnim promjenama

Na sastanku s kolegama iz bošnjačkih i srpskih stranaka, što ga u petak organiziraju zamjenik američke državne tajnice James Stainberg i švedski šef diplomacije Carl Bildt, Hrvate će uz Čovića predstavljati i čelnik HDZ-a 1990. Božo Ljubić

Dragan ČovićDragan ČovićČelnici pet hrvatskih političkih stranaka usuglasili su se na zajedničkom sastanku u srijedu u Mostaru da će hrvatski pregovarači u skorašnjim razgovorima u sarajevskoj vojnoj bazi Butmir s predstavnicima američke i europske administracije zastupati stajališta iz Kreševske deklaracije, dokumenta koji se protivi daytonskom ustroju BiH s dva entiteta.

"Za svih pet hrvatskih stranaka osnova je Kreševska deklaracija i u tome nema nikakve promjene", rekao je predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović na zajedničkoj konferenciji za novinare nakon sastanka.

Na sastanku kojemu je domaćin bio Čović, sudjelovali su i dopredsjednik HDZ-a 1990. Damir Ljubić te predsjednici HSP Đapić-dr. Jurišić Zvonko Jurišić, HSS Ivan Krndelj te HKDU-a Ivan Musa.

Čović je dodao kako hrvatski pregovarači iz dva HDZ-a neće pristati na obnavljanje travanjskog paketa ustavnih promjena koji su propali prije četiri godine a koji su uključivali tek manje korekcije ustava.

"Ponavljati travanjski paket od prije četiri godine bilo bi neozbiljno. Mislim da nitko (EU i SAD) ništa neće donijeti kao gotovo rješenje. Očekujem da nakon serije razgovora definitivno dobijemo mogućnost aplicirati za približavanje EU i članstvo u NATO-u što bi po meni bilo iznimno", dodao je Čović. Objasnio je da je to strateški interes države BiH, a napose Hrvata.

Prema njegovim riječima, moguće je postići dogovor o raspodjeli državne imovine, ukidanju viza, popisu pučanstva.

Na sastanku s kolegama iz bošnjačkih i srpskih stranaka, što ga u petak organiziraju zamjenik američke državne tajnice James Stainberg i švedski šef diplomacije Carl Bildt, Hrvate će uz Čovića predstavljati i čelnik HDZ-a 1990. Božo Ljubić.

Vezane vijesti

Egzodus ministara

Egzodus ministara

Članovi Vlade Federacije BiH iz redova SDP-a BiH, kojima se priključio Desnica Radivojević, dojučerašnji član Stranke demokratske akcije (SDA),… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika