08.10.2009. / 15:12

Autor: Totalsport

Najveća Roggeova kvalifikacija povećani su IOC-ovi prihodi

Unatoč globalnoj recesiji Međunarodni olimpijski odbor (IOC) bilježi pod ravnanjem Belgijca Jacquesa Roggea isključivo rast. Takav je slučaj bio i u posljednjim, kriznim mjesecima...

Jacques Rogge i Pele na kongresu MOK-a u KopenhagenuJacques Rogge i Pele na kongresu MOK-a u KopenhagenuU svom je izbornom govoru u srijedu pred članovima Kongresa u Kopenhagenu Rogge objavio da su se prihodi IOC-a od glavnih sponzora popeli sa 663 milijuna dolara u razdoblju od 2001. do 2004. godine na 883 milijuna dolara za razdoblje od 2009. do 2012. godine.

Ugovori o televizijskim pravima, koji su i glavno sredstvo IOC-ovih prihoda, također su u enormnom porastu. Dok je IOC od prodaje prava prijenosa za Zimske olimpijske igre u Torinu 2006. godine, odnosno za pekinške Igre prošle godine, i to za sve platforme (televizija, radio, internet, mobilni telefoni...) , inkasirao 2.6 milijardi dolara, prodaja istih za Vancouver (ZOI, 2010.) i London (2012.) donijela je u blagajnu 3.8 milijardi dolara.

Za očekivati je da će ti prihodi dodatno rasti obzirom da se IOC prorijentirao na tržišno natjecanje za prava prijenosa. Tako su za Zimske olimpijske igre u Sočiju 2014., te za ljetne u Riju 2016. godine prava po prvi put u Europi prodana privatnim TV-kućama u odvojenim nacionalnim ugovorima. Svaki put dosad prava su prodavana Euroviziji, odnosno Udruženju europskih javnih televizijskih kuća.

Konačno, IOC-ov Fond financijskih rezervi, koji omogućava opstojnost krovne olimpijske organizacije u budućemu četverogodišnjem razdoblju, sa 105 milijuna dolara 2001. godine popeo se na današnjih 455 milijuna.

Ove brojke idu bezuvjetno u prilog Belgijcu, koji na predsjedničkim izborima u petak za novi četverogodišnji mandat nema protukandidata.

Vezane vijesti

Na Olimpijskim igrama Čilić, Karlović i Martić

Na Olimpijskim igrama Čilić, Karlović i Martić

Hrvatski teniski savez je dobio potvrdu iz ITF-a da će na olimpijskom turniru u Londonu ovog ljeta pravo nastupa od hrvatskih tenisača i tenisačica… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika