08.10.2009. / 19:47

Autor: Deutsche Welle

Uz bok s banana državama: Hrvatski bloger ide u zatvor

Može li novinar u zatvor, čak i zbog teksta kojeg nije napisao? U Hrvatskoj je odgovor - da! Zbog komentara anonimnog korisnika na web-stranici vukovarac.net Damir Fintić sada mora u zatvor i platiti vrtoglavu globu.

Novinar-bloger i vlasnik internet domene Vukovarac.net Damir Fintić 27. listopada mora se javiti u osječku kaznionicu na odsluženje 20-dnevne zatvorske kazne zbog klevete bivšeg gradonačelnika Vukovara i zastupnika HDZ-a Vladimira Štengla i njegove supruge Dragice koja je, po presudi vukovarskog župnijskog suda, objavljena u komentaru na njegovom privatnom webu, te u dodatnim anonimnim komentarima koje su ispod teksta ostavili drugi, nepoznati korisnici.

Zbog komentara objavljenog 2005. godine, koji se bavi načinima na koji je Štengl stjecao imovinu, obitelj Štengl pokrenula je protiv Fintića tri kaznene te još tri građanske parnice i ukupno, do sada, uspjela ishoditi 50 tisuća kuna za naknadu duševnih boli, a potražuju još 200 tisuća kuna. Zbog blokade cjelokupnih primanja u 2008., bloger Damir Fintić nije mogao prošle godine isplatiti presuđenih tri tisuće kuna kazne zbog klevete te je ta kazna u veljači ove godine preinačena u zatvorsku kaznu. Prema statistikama udruge Članak 19 na području EU-a nije zabilježen ni jedan slučaj odlaska novinara u zatvor zbog klevete, a nakon 27. listopada moći će konstatirati da je takav slučaj u Hrvatskoj, a Hrvatska će moći biti svrstana u zemlje, koje su u svijetu nazivaju internet neprijateljima, kao što su Iran, Afganistan, Burma i Sjeverna Koreja, komentirao je svoj slučaj Fintić - „Četrdeset sadašnjih dana sigurnih i još, možda, na to četiri mjeseca, odležat ću u zatvoru kao i svako drugo živo biće"

Hrvatsko novinarsko društvo osudilo je mogućnost da Fintić bude možda jedini bloger u Europi koji će morati u zatvor zbog klevete. Potpredsjednik HND-a Luko Brailo naglasio je kako u Hrvatskoj uopće nije zakonski regulirana internetska komunikacija. „Kad se tome doda nasilje kojem su novinari bili izloženi tijekom prošle i ove godine, onda se novinari u hrvatskoj doista nalaze u teškoj situaciji.", izjavio je Brailo.

Presuda Fintiću je pravomoćna, pa će u zatvor sve dok ne isplati 252 tisuće kuna. Inače, 20 dana iza rešetaka vrijedi oko tri tisuće kuna.

Deutsche Welle

Vezane vijesti

Scott Schuman otkriva: Što vas čini modernima, a što znači imati stila

Scott Schuman otkriva: Što vas čini modernima, a što znači imati stila

Za početak bi bilo dobro razjasniti koja je razlika između mode i stila. Imati stila znači birati odjeću koja odgovara osobnosti i tijelu. Osoba može… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika