08.10.2009. / 20:01

Autor: Hina

Glavobolja za EU: Klaus postavio novi uvjet za ratifikaciju Lisabona

"Premijer Reinfeldt pitao je predsjednika Klausa hoće li potpisati ratifikaciju Lisabonskog ugovora ako češki ustavni sud potvrdi da on nije u suprotnosti s češkim ustavom. Klaus mu je odgovorio da traži da se dokumentu doda fusnota od dvije rečenice"

Češki predsjednik Vaclav Klaus postavio je u četvrtak u razgovoru s predsjedateljem Europskog vijeća, švedskim premijerom Fredrikom Reinfeldtom novi uvjet za stavljanje svoga potpisa koji nedostaje za dovršetak postupka ratifikacije Lisabonskog ugovora.

Reinfeldt je u četvrtak nakon višednevnih pokušaja uspio telefonom razgovarati s češkim predsjednikom, čije odbijanje potpisivanja Lisabonskog ugovora izaziva veliku zabrinutost u Europskoj uniji.

"Premijer Reinfeldt pitao je predsjednika Klausa hoće li potpisati ratifikaciju Lisabonskog ugovora ako češki ustavni sud potvrdi da on nije u suprotnosti s češkim ustavom. Klaus mu je odgovorio da traži da se dokumentu doda fusnota od dvije rečenice", izjavila je za Hinu Reinfeldtova glasnogovornica Roberta Alenius.

"To je kriva poruka u krivo vrijeme", prenijela je Alenius riječi koje je Reinfeldt uputio Klausu.

"Koliko mi razumijemo, te dvije rečenice se odnose na Povelju o temeljnim pravima, ali na predsjedniku Klausu je da sada objasni što traži", rekla je Alenius, dodajući da Klaus traži da tu fusnotu potvrdi i Europsko vijeće, to jest šefovi država ili vlada zemalja članica EU-a.

Oba doma češkog parlamenta već su ratificirala Lisabonski ugovor i sada za dovršetak postupka nedostaje samo potpis predsjednika Klausa. Prije nekoliko dana, skupina Klausovih istomišljenika, 17 senatora, članova gornjeg doma češkog parlamenta zatražilo je od ustavnog suda da se očituje je li Lisabonski ugovor u skladu s ustavom.

Prema informacijama iz Češke, predsjednik Klaus želi odgoditi dovršetak ratifikacije Lisabonskog ugovora sve do sljedećih parlamentarnih izbora u Velikoj Britaniji, koji bi se, prema očekivanjima, trebali održati u proljeće sljedeće godine. Britanski oporbeni čelnik David Cameron, čiji konzervativci imaju velike izglede da pobijede danas vladajuće laburiste, već je obećao da će raspisati referendum o Lisabonskom ugovoru ako ne stupi na snagu do trenutka kada on dođe na vlast. Imajući u vidu euroskeptičnu britansku javnost, Lisabonski ugovor teško bi prošao na eventualnom referendumu.

Vezane vijesti

Ciparski poziv u pomoć

Ciparski poziv u pomoć

Cipar je u ponedjeljak postao peta zemlja eurozone koja je zatražila financijsku pomoć Europske unije, a ciparska je vlada objavila kako će… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika