24.05.2004. / 00:00

Autor: Tanja Simić

GOSPODARSTVO

G7: POZIV ZEMLJAMA PROIZVOĐAČIMA NAFTE NA PORAST PROIZVODNJE

G7: POZIV ZEMLJAMA PROIZVOĐAČIMA NAFTE NA PORAST PROIZVODNJE

Sedam najrazvijenijih zemalja na svijetu završile su sastanak svojih ministara financija održanog u nedjelju izjavom kojom pozivaju zemlje proizvođače nafte da povećaju proizvodnju, kako bi pale cijene sirove nafte koje su prošli tjedan dosegle najvišu razinu u posljednju 21 godinu. Tom neuobičajeno izravnom izjavom G7 je istaknuo da bi niže cijene nafte pogodovale svjetskom gospodarstvu, upozorivši da je povećanje proizvodnje nafte nužno kako se ne bi ugrozio proces “brzog oporavka” svjetskog gospodarstva.
U izjavi je pozdravljena najava Saudijske Arabije o povećanju proizvodnje nafte za dva milijuna barela na dan, koju je iznijela u subotu na sastanku OPEC-a u Amsterdamu. Ta je najava već u ponedjeljak donijela rezultate, jer je u SAD-u pojeftinila za cijeli jedan postotak.
Sastanak ministara financija Velike Britanije, Kanade, Francuske, Njemačke, Italije, Japana i SAD održan je u sklopu priprema za summit G8, na kojem će im se pridružiti i Rusija, od 8. do 10. lipnja u SAD.

Vezane vijesti

Naftaški juriš na sjever

Naftaški juriš na sjever

Oko Arktika se steže sve agresivniji obruč vojnih sila gonjen uzbuđenjem koje u krvi nekih vladinih činovnika vrije velikim brojkama. "I u tom cilju… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika