09.10.2009. / 12:02

Autor: Boris Bilas

Slučaj Novartis trese Sloveniju: Mijenjaju se zakoni, istraga i u Hrvatskoj?

Hoće li istraga europskih tijela obuhvatiti i Hrvatsku, koja se također spominje među zemljama čije je liječnike Novartis potkupljivao, zasad nema informacija. Da korupcije i sprege s farmaceutskom industrijom ima i kod nas opće je poznato

Međunarodna istraga što ju je pokrenula kaznena prijava protiv farmaceutske kompanije Novartis, odnosno njene slovenske podružnice, zbog navodnog potkupljivanja liječnika i dužnosnika u Srbiji, Albaniji i drugim državama u regiji, proširena je i na tvrtke u vlasništvu Novartisa.

Kako su prenijeli slovenski mediji, predstavnici Europske komisije pretražili su u Francuskoj prostore Sandoza, generičkog dijela Novartisa, a osim Sandoza, pretragu Komisije potvrdile su još dvije europske farmaceutske kompanije, francoski Sanofi Aventis i francuska podružnica njemačkog Ratiopharma. Koje su tvrtke osim ovih na meti istrage, nije objavljeno. Slovenski Lek, koji je također u vlasništvu Novartisa, istražitelji zasad nisu posjetili, piše Novi list.

Iz Bruxellesa su poručili kako se ne zna u kojem će roku istraga biti dovršena, te da će njeno trajanje ovisiti o više uvjeta, među ostalim i o spremnosti farmaceuta na suradnju s Europskom komisijom.

Na činjenicu da je međunarodna farmaceutska afera vezana uz Novartis otvorena upravo na području Slovenije, tamošnje vlasti reagirale su rezolutno, najavljujući promjenu zakona i uvođenje strogih pravila ponašanja u odnosima između farmaceutske industrije i liječnika.

Slovenski ministar zdravstva Borut Miklavčič najavio je zabranu ulaska farmaceuta u bolnice za uredovnog vremena, te šire zakonske promjene koje uređuju odnose liječnika i predstavnika farmaceutske industrije.

Hoće li istraga europskih tijela obuhvatiti i Hrvatsku, koja se također spominje među zemljama čije je liječnike Novartis potkupljivao, zasad nema informacija. Da korupcije i sprege s farmaceutskom industrijom ima i kod nas opće je poznato, a liječnici s kojima smo razgovarali smatraju da sustav kontrole nije uređen dovoljno dobro da bi se ona suzbila, piše riječki Novi list.

Vezane vijesti

Slovenske banke sve teže kreditiraju gospodarstvo

Slovenske banke sve teže kreditiraju gospodarstvo

Slovenska središnja banka upozorila je u srijedu na rastuće gubitke slovenskih banaka zbog čega se i dalje smanjuju mogućnosti kreditiranja… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika