09.10.2009. / 14:22

Autor: Renato Baretić

Apel budućeg hrvatskog nobelovca: 'Barače! Budi faca i dalje, odbij nagradu'

"Evo, planiram u sljedećih godinu, dvije, tri najviše, napisati četvrti roman, bit će apsolutno genijalan, garantiram!", šalje sms, recimo, pisac Baretić, a za manje od minute iz Stockholma stiže odgovor: "Care, pa što se nisi i prije javio?! Nemaš frke, samo ti piši, ne daj se dekoncentrirati, ali moraš doć preuzet nagradu"...

Mislio sam komentar dana posvetiti nanovo isplivalim "topničkim dnevnicima" i zamoliti čitatelje da mi jave, ako znaju, jesu li i u procesima protiv "vukovarske trojke", ili ikojeg drugog optuženika za zločin nad Vukovarom, također traženi slični dokumenti, ili je stupanj razorenosti grada već na prvi pogled otklonio svaku potrebu za inzistiranjem na papirologiji. Ako jest - ako su, dakle, vukovarske razvaline same po sebi uistinu jasan i nedvojben dokaz "prekomjernoga granatiranja" - zašto se onda isti termin koristi i kad se govori o Kninu? Što je tu toliko "prekomjerno" ako nijedan civilni objekt nije sravnjen sa zemljom a, prema službenim i nikad demantiranim podacima, tijekom same akcije oslobađanja grada poginuo je jedan jedini civil? Gdje je granica te famozne "prekomjernosti" u granatiranju? Je li prekomjerna i ona jedna jedina granata što je, za vrijeme primirja, u Tuzli ubila desetke mladih ljudi, posjedalih ispred kafića u imitaciji normalnog života? Ili nije prekomjerna?

Mislio sam, velim, posvetiti cijeli komentar tom hibridu licemjerja i apsurdnosti, ali me zaskočio još veći apsurd: vijest da je Barack Obama dobio Nobela za mir! Pogledajte obrazloženje nagrade (ne da mi se sad prepisivati), ej pa to je kao da daju Nobela za fiziku uglednom profesoru zato što je samo najavio da već šest mjeseci radi na projektu teleportacije i da se nada kako će, uz pomoć kolega iz drugih zemalja, projekt u dogledno vrijeme biti završen!

"Pišem program novog globalnog ekonomskog poretka, manifest pravedne ekonomije, u kojoj će biti rada i kruha za sve", javlja, recimo, profesor Tipurić. Okej, stari, evo ti Nobel!

"Evo, planiram u sljedećih godinu, dvije, tri najviše, napisati četvrti roman, bit će apsolutno genijalan, garantiram!", šalje sms, recimo, pisac Baretić, a za manje od minute iz Stockholma stiže odgovor: "Care, pa što se nisi i prije javio?! Nemaš frke, samo ti piši, ne daj se dekoncentrirati, ali moraš doć preuzet nagradu"...

Tako bi to izgledalo kad bi se i u ostalim kategorijama Nobel dodjeljivao prema kriterijima koji su, izgleda, vrijedili za Obamu. On se zalaže, on budi nadu (doduše, nakon Busha budio bi je i, ne znam, Hannibal Lecter...) ali, braćo, on još nije dovršio ama baš ništa od onoga na čemu radi i što obećava! Ne zato što je nesposoban, nego naprosto stoga što - nije imao kad! Premalo je vremena u Bijeloj kući, pa Bushu je prvih pola godine trebalo samo da nađe put od Ovalnog ureda do zahoda!

Da se ne bismo krivo razumjeli - veliki sam fan novog američkog predsjednika, da sam mogao, bio bih na dan izbora plivajući do Amerike odnio punu kutiju krivotvorenih glasačkih listića iz Hercegovine, eto, toliko mi je simpatičan, ali Nobel ipak nije stipendija za početnike nego nagrada za globalnu izvrsnost u dosadašnjem radu.

I zato bih bio najsretniji čovjek na planetu kad bi američki predsjednik uzvratio brzojavom zahvale:

"Poštovani odbore,

s ponosom i radošću sam primio vijest da ste upravo mene proglasili laureatom Nobelove nagrade za mir. Međutim, ne mogu je doći preuzeti, jer mi se čini da na to nemam pravo prije nego što stignem ostvariti barem jedan od mirotvornih ciljeva koje sam si zadao i koje sam SAD-u i svijetu obećao.

S iznimnim poštovanjem, odano vaš

Barack Obama"

Ej, da to napravi, on bi postao car svemira, a ja bih istoga dana otplivao do Stockholma, pod okriljem noći ukrao nagradu, preplivao Atlantik i osobno mu je uručio. Ajmo, Barače! Budi faca i dalje!

Vezane vijesti

Što muči svjetske velesile

Što muči svjetske velesile

Pred odlazak na summit skupine 20 najrazvijenijih zemalja svijeta (G-20) u Los Cabos (Cabo San Lucas, Baja California Sur), u Meksiko - njemačka… Više

Komentari

registracija
9/10/09

Cober, 09.10.09. 15:38

Bravo Renato, dobar tekst u potpunosti se slazem, ja bih uradio isto,samo...... sto neznam plivati.


registracija
1/10/09

fusgenger, 09.10.09. 17:17

Moga bi ti ja posuditi moju disidentsku biografiju, 'beš ga i tako neznam pisati.


registracija
27/7/09

columbo, 09.10.09. 19:33

Svaka cast! Sjajan komentar.


registracija
10/10/09

denhaag, 10.10.09. 15:35

Slavodobitnik se prijavio za Nobelovu nagradu za mir nakon 11 dana u uredu.BTW: Jucer su napali i Mjesec.
Zabrinjavaju me Norvezani;, bili su normalni do sada.
Glede topnickih dnevnika: mi smo jedina zemlja gdje se ocjenjuje umjetnicki dojam u ratu. Pa ne radi se o klizanju. U isto vrijeme ameri, izraelci i englezi prase po drugima kako hoce.


registracija
15/10/09

deus, 15.10.09. 13:36

strasan mirotvorac...nesto ko alexandar veliki: "ma nije da ja idem osvajat perziju...nego, cisto onako, da oslobodim potlaceni narod...sta cu kad sam altruist".


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika