09.10.2009. / 15:22

Autor: Berislav Jelinić

Srbijanski tabloid Press lažima želi pomoći Joci Amsterdamu

Nacional je iz upućenih pravničkih krugova doznao da su u posljednje vrijeme nadležne hrvatske institucije pronašle nove materijalne dokaze protiv svih osoba koje su bile uključene u atentat na Ivu Pukanića, i to u Republici Srpskoj

Sreten JocićSreten JocićBeogradski tabloid Press objavio je 8. listopada notornu laž da hrvatsko državno tužiteljstvo nema nikakvih dokaza protiv Sretena Jocić zvanog Joca Amsterdam u istrazi atentata na Ivu Pukanić. Press je objavio vijest da je istraži sudac Specijalnog suda Vučko Mirčić boravio nedavno u Zagrebu kako bi se upoznao sa dokazima protiv Jocića, ali da se vratio nezadovoljan, jer je umjesto dokaza dobio samo izjavu zaštićenog svjedoka.

Press je tu informaciju objavio na temelju navodnog razgovora sa jednim djelatnikom Specijalnog tužiteljstva, koga su i citirali. Izjavu tog navodnog sugovornika prenijeli su ovako:

'Sudac Mirčić mora privesti kraju istragu protiv Jocića i sve dokumente predati specijalnom tužitelju, koji treba odlučiti ima li dovoljno elemenata da se podigne optužnica. Međutim, Mirčić je od hrvatskih kolega dobio samo iskaz zasićenog svjedoka, koji je optužio Jocića i njegovog kuma Slobodana Đurovića za organizaciju ubojstva Pukanića. Mirčić se iz Zagreba vratio vrlo razočaran, čak nam je rekao da "Jocini advokati imaju razloga da slave".

Sve je to jedna notorna laž koja nije prva koju je Press objavio. Prema Nacionalu dostupnim informacijama iz državnog odvjetništva, Mirčić uopće nije posjetio Zagreb, niti se raspitivao o tom slučaju. On nije niti nadležan za taj slučaj, već na tom slučaju radi istraži sudac Aleksandar Vujičić. Mirčić je na toj istrazi bio angažiran, ali samo kao osoba koja je izdala nalog za pretres vile u kojoj je boravio Jocić.

Press je i ranije objavljivao slične dezinformacije i služio kao medijski poligon raznim kriminalcima, uključujući i one koji su bili izravno uključeni u atentat na Pukanića. Kao sličan medijski poligon Press je u više navrata služio i za plasiranje onih dezinformacija koje su odgovarale srbijanskoj tajnoj službi. Cilj ove zadnje manipulacije vjerojatno je bio stvoriti pritisak na srbijansko pravosuđe kako bi se eventualno pomoglo da Jocić izbjegne podizanje optužnice za sudjelovanje u atentatu na Pukanića. Žalosno je da hrvatski mediji takve tekstove nekritički prenose.

Nacional je iz upućenih pravničkih krugova doznao da su u posljednje vrijeme nadležne hrvatske institucije pronašle nove materijalne dokaze protiv svih osoba koje su bile uključene u atentat na Ivu Pukanića, i to u Republici Srpskoj, mjestu gdje se to najmanje moglo očekivati. Ti materijalni dokazi dodatno potvrđuju ranija otkrića o kriminalcima koji su pripremili, organizirali i financirali atentat, a otvaraju i nove mogućnosti za lakše pronalaženje naručitelja atentata.

Vezane vijesti

Matanić i Mafalani pravomoćno osuđeni za Pukanićevo ubojstvo

Matanić i Mafalani pravomoćno osuđeni za Pukanićevo ubojstvo

Vrhovni sud potvrdio je osuđujuću presudu Luki Mataniću i Amiru Mafalaniju zbog sudjelovanja u ubojstvu suvlasnika "Nacionala" Ive Pukanića, a od… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika