10.10.2009. / 14:00

Autor: Hina

Još jedan: Kaczynski potpisao Lisabonski ugovor

"Sada imamo 27 članica. Duboko sam uvjeren da to nije kraj. Europska unija, uspješan pokus bez povijesnog presedana, ne može biti zatvorena za one koji nam se žele priključiti...ne samo na Balkanu, nego i za zemlje poput Gruzije", dodao je Kaczynski

Lech KaczynskiLech KaczynskiPoljski predsjednik Lech Kaczynski potpisao je u subotu Lisabonski ugovor, što znači da je Češka ostala jedina država članica EU-a koja još treba ratificirati taj europski reformski dokument.

Kaczynski, euroskeptični konzervativac, potpisao je Lisabonski ugovor na svečanosti u predsjedničkoj palači na kojoj su bili čelnici Europske komisije i Europskog parlamenta.

Prije potpisivanja Kaczynski je naglasio da EU ostaje zajednica suverenih nacionalnih država i da mora ostati otvorena novim članicama, uključujući balkanske zemlje i Gruziju.

"Sada imamo 27 članica. Duboko sam uvjeren da to nije kraj. Europska unija, uspješan pokus bez povijesnog presedana, ne može biti zatvorena za one koji nam se žele priključiti...ne samo na Balkanu, nego i za zemlje poput Gruzije", dodao je.

Među uzvanicima na svečanosti bili su predsjednik Europske komisije Jose Manuel Barroso, predsjednik Europskog parlamenta i bivši poljski premijer Jerzy Buzek, te predsjednik švedske vlade Frederik Reinfeldt.

Češki predsjednik Vaclav Klaus postavio je u petak svoje uvjete za potpisivanje sporazuma tražeći izuzeće Češke iz Povelje o temeljnim pravima, koja je sastavni dio Lisabonskog ugovora, kako bi se spriječilo povrat imovine sudetskim Nijemcima zaplijenjene poslije Drugoga svjetskog rata.

Oba doma češkog parlamenta već su ratificirala Lisabonski ugovor, ali za dovršetak postupka potreban je Klausov potpis. Prije nekoliko dana, 17 senatora, Klausovih pristaša, podnijelo je zahtjev ustavnom sudu da preispita je li Lisabonski ugovor u skladu s češkim ustavom i sigurno je da Klaus neće potpisati prije nego što dobije pravorijek ustavnog suda.

Klaus, po češkim izvorima, želi odgoditi dovršetak ratifikacije Lisabonskog ugovora sve do sljedećih parlamentarnih izbora u Velikoj Britaniji, koji bi se, kako se očekuje, trebali održati u proljeće sljedeće godine.

Britanski oporbeni čelnik David Cameron, čiji konzervativci imaju velike izglede da pobijede danas vladajuće laburiste, već je obećao da će raspisati referendum o Lisabonskom ugovoru ako ne stupi na snagu do trenutka kada on dođe na vlast, a izložen je i pritisku da to učini i ako sve članice EU-a do tada ratificiraju ugovor. Imajući u vidu euroskeptičnu britansku javnost, Lisabonski ugovor teško bi prošao na eventualnom referendumu.

Vezane vijesti

Europska unija postaje savezna država

Europska unija postaje savezna država

Priča oko poreza u Europskoj uniji vodi se već godinama, a ona se intenzivirala posljednjih mjeseci u okviru napornih pregovora o novom proračunu… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika