10.10.2009. / 17:01

Autor: Hina

SDP, HNS i IDS dogovorili: Hrvatska mora postati predvodnik regije

Nužno je pozicionirati Hrvatsku kao predvodnicu europeizacije regije te potaknuti osnivanje Jadranskog vijeća s ciljem formiranja jadranske strategije

Ivan Jakovčić, Zoran Milanović i Radimir ČačićIvan Jakovčić, Zoran Milanović i Radimir ČačićGlavna tema današnjeg radnog sastanka čelnika SDP-a, HNS-a i IDS-a bila je Hrvatska europska politika, a danas dogovoreno vodeći ljudi tih triju stranaka nazvali su temeljem državne politike nakon njihove pobjede na sljedećim parlamentarnim izborima.

Zoran Milanović, Ivan Jakovčić i Vesna Pusić, umjesto Radimira Čačića koji ima zdravstvenih tegoba zaključili su na sastanku u Horvatskom, nedaleko Ivanca, kako se Hrvatska europska politika mora formirati u šest točaka, izvijestili su na konferenciji za novinare. To uključuje pregovore s Europskom unijom o članstvu gdje se predviđa utemeljenje nove bilateralne grupe sa Slovenijom koja će uz pomoć Europske komisije i Vijeća dogovoriti način, formu i opseg rješavanja pitanja granice.

Tu je i realizacija postignutog dogovora s Crnom Gorom o zajedničkom izlasku pred Međunarodni sud u Hagu. Jedna od točaka je i položaj Hrvatske kao buduće članice EU gdje se ona mora nametnuti kao faktor stabilnosti Jugoistočne Europe, te kao inicijator tješnje suradnje među novim članicama EU i formiranja Jadranskog vijeća

Prema riječima triju čelnika Hrvatska mora postati predvodnik regije u europskim reformama i modernizaciji te napraviti što više kada su u pitanju prijave za financijska sredstva iz EU fondova.

Da bi se sve to ostvarilo čelnici SDP-a, HNS-a i IDS-a smatraju kako treba odmah osigurati u proračunu sredstva za praćenje svih projekata koji se kvalificiraju za EU fondove, te promijeniti postojeću odluku s tri na četiri statističke regije u Hrvatskoj gdje bi Zagreb bio posebna regija. Među ostalim, od važnijih koraka navode određivanja prioriteta u razvoju konkurentne poljoprivrede te određivanje jasnih kriterija za financiranje lokalnih projekata.

Uz to nužno je pozicionirati Hrvatsku kao predvodnicu europeizacije regije te potaknuti osnivanje Jadranskog vijeća s ciljem formiranja jadranske strategije.

Čelnici triju stranaka, na konferenciji nakon radnog sastanka, osvrnuli su se i na najavljene ustavne promjene. Predsjednik SDP-a Zoran Milanović ocijenio je kako se u taj posao ušlo olako.

"Vlada, odnosno središnjica HDZ-a, sama je odredila prijedlog ustavnih promjena koji će već u srijedu ući u proceduru u Saboru, dok će se prije toga samo održati sastanak u Banskim dvorima gdje će čelnike političkih stranka obavijestiti o tim promjenama. Smatramo da su ustavne promjene važna stvar i da se treba o tome provesti šira rasprava", rekao je Milanović te dodao kako su i oni napravili svoj prijedlog ustavnih promjena koje drže kvalitetnijim i boljim od vladinih.

Milanović je pozvao HDZ i vladu da se povede dijalog oko ustavnih promjena kako bi se vidjelo čiji je prijedlog bolji.

Kao primjer po njemu "neozbiljnosti ustavnih promjena", Milanović je naveo izostavljanje Roma iz preambule Ustava kao nacionalne manjine.

Na upit novinara oko prijevremenih parlamentarnih izbora, čelnik SDP-a je rekao kako su oni u potpunosti spremni za izbore i kako je svaki izgubljeni tjedan ili mjesec loš za Hrvatsku i njene građane.

Vezane vijesti

'Nema više naplaćivanja opomena'

'Nema više naplaćivanja opomena'

Vlada je Hrvatskom saboru uputila Prijedlog zakona o javno-privatnom partnerstvu. Prema riječima prvog potpredsjednika i ministra gospodarstva… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika