24.05.2004. / 00:00

Autor: Tanja Simić

CANNES

MOORE DOBIO GLAVNU KANSKU NAGRADU ZA FARENHEIT 9/11

MOORE DOBIO GLAVNU KANSKU NAGRADU ZA FARENHEIT 9/11

Novi dokumentarni film Michaela Moorea «Farenheit 9/11», koji kritizira politiku američkog predsjednika i dovodi u vezu Bushovu obitelj s obitelji Osame bin Ladena, prvi je dokumentarac koji je dobio glavnu kansku nagradu «Zlatna palma» od 1956. Moore je nagradu posvetio “djeci u Americi i u Iraku i svima na svijetu koji trpe zbog postupaka Sjedinjenih Država” te je još jednom iskoristio priliku da u javnosti izrazi nezadovoljstvo s predsjednikom Bushom i trenutnom američkom politikom. Za Fahrenheit 9/11, koji osuđuju Bushev rat u Iraku i govori o lažima i naličju američke politike, Moore je rekao: “Možda će ovaj film imati golem utjecaj. Nadam se da hoće.”
U filmu se mogu vidjeti prizori od američkih vojnika koji zlostavljaju iračke zatvorenike do tužne majke koja čita posljednje pismo svojega sina, vojnika u Iraku. Mooreova nenaklonost prema Bushu osjeća se u svakom kadru, a američki predsjednik oslikan je kao politički nekompetentni lakrdijaš.

Vezane vijesti

Hrpa zvijezda ne garantira i dobar film

Hrpa zvijezda ne garantira i dobar film

Petak je, vrijeme kada se raspravlja o tome koji filmovi će osvojiti nagrade na festivalu u Cannesu, što će biti objavljeno u nedjelju iza 19 sati.… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika