10.10.2009. / 19:32

Autor: Hina

Predsjednik Nobelova odbora: Postojao je rizik da se Obamu nagradi 'prekasno'

"Može li mi netko pokazati tko je učinio više ove godine?", upitao je Thorbjoern Jagland pred novinarima

Barack ObamaBarack ObamaPredsjednik norveškog odbora za dodjelu Nobelove nagrade za mir odgovorio je u subotu kritičarima koji nagradu američkom predsjedniku Baracku Obami smatraju preuranjenom, ističući naprotiv da je postojao rizik da se američkog predsjednika nagradi "prekasno".

"Može li mi netko pokazati tko je učinio više ove godine?", upitao je Thorbjoern Jagland pred novinarima u centru Nobelove nagrade za mir u Oslu, kojeg citira nekoliko norveških medija.

"Teško je odrediti dobitnika nagrade za mir koji bi bio bliskiji ostavštini Alfreda Nobela od Obame", kazao je bivši norveški premijer (1996.-1997.), koji predsjedava odborom od veljače, piše dnevnik Dagbladet.

Iako je bilo brojnih čestitki i ohrabrenja nakon neočekivane dodjele Nobelove nagrade za mir američkom predsjedniku, neki su iznijeli rezerve, a tri ranija dobitnika, među kojima Lech Walesa, otvoreno su iznijeli svoje neodobravanje ocjenjujući da mu je dodijeljena za "ništa".

Nagrada je Baracku Obami dodijeljena za "njegove iznimne napore u jačanju međunarodne diplomacije i suradnje među narodima", objasnio je norveški odbor svoju odluku u petak.

Vezane vijesti

Što muči svjetske velesile

Što muči svjetske velesile

Pred odlazak na summit skupine 20 najrazvijenijih zemalja svijeta (G-20) u Los Cabos (Cabo San Lucas, Baja California Sur), u Meksiko - njemačka… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika