10.10.2009. / 19:40

Autor: Hina

'Krizna' turistička godina ostvarila bolje rezultate od izvrsne 2008.

Iako je ostvareno pola milijuna noćenja više, pitanje je hoće li i financijski rezultati biti jednako dobri

Damir BajsDamir BajsMinistar turizma Damir Bajs i direktor Glavnog ureda Hrvatske turističke zajednice (HTZ) Niko Bulić predstavljajući danas na Plitvicama rezultate ovogodišnje turističke sezone do kraja rujna, istaknuli su kako su oni uspješni.

"Turistička sezona, koja je brojem ostvarenih noćenja do kraja rujna već dosegla oko 96 posto ukupnog cjelogodišnjeg turističkog prometa u usporedbi s rezultatima rekordne 2008. godine, i dalje pokazuje više nego dobre rezultate", ističe se u izvješću Ministarstva turizma RH, koje su na konferenciji za novinare na Plitvicama predstavili ministar Bajs i direktor HTZ-a Bulić.

Od siječnja do rujna ove godine bilo je 55,2 milijuna noćenja, odnosno gotovo pola milijuna noćenja više u odnosu na isto razdoblje lani, a u rujnu je ostvaren rekordan broj noćenja od 6,2 milijuna, istaknuto je.

Naime, prema prvim podatcima turističkog prometa za Jadran, do kraja rujna ostvareno je ukupno 55,2 milijuna noćenja, što je jedan posto više u usporedbi s istim razdobljem lani. Od toga 49,6 milijuna noćenja ostvarili su strani turisti, a 5,6 milijuna noćenja domaći.

U prvih devet mjeseci ove godine zabilježeno je 9,2 milijuna turističkih dolazaka, što je 2 posto manje nego u istom razdoblju lani. Od toga 8,2 mlijuna bilo je stranih turista, a jedan milijun bilo je domaćih turista, rekao je ministar Bajs.

Uspoređujući prvih devet mjeseci ove i prošle godine, ove turističke sezone bilo je ukupno 2 posto manje turističkih dolazaka, ali je za jedan posto bilo više noćenja nego u istom razdoblju lani.

Također u rujnu ove godine na Jadranu je ostvaren rekordni broj turističkih noćenja - 6,2 milijuna, što je rast od 7 posto u odnosu na lanjski rujan. Od toga 5,8 milijuna je noćenja stranih turista, a 372 tisuća noćenja domaćih gostiju.

Kada je riječ o turističkih dolascima oni su u rujnu ove godine bili na razini rujna prošle godine. Naime, ukupno je u rujnu bilo oko milijun dolazaka, od čega 941 tisuća inozemnih turista, a 83,5 tisuća domaćih turista.

Ministar turizma rekao je i kako je Hrvatska jedina zemlja koja je zabilježila ukupni plus u broju dolazaka i noćenja, što pokazuje da je "hrvatski turizam pridobio više stranih turista u trenutku kada oni manje putuju".

Istaknuo je i županije koje su u ovogodišnjoj turističkoj sezoni ostvarile iznaprosječne rezultate - na prvom je mjestu Ličko-senjska županija sa sedam posto većim brojem turističkih noćenja u prvih devet mjeseci ove godine, a slijede Šibensko-kninska i Istarska sa dva posto više noćenja nego u istom razdoblju lani.

Ministar turizma Bajs izvijestio je i kako je Nacionalni park Plitvička jezera imao izuzetno dobre turističke rezultate. Naime, od početka godine Plitvice je obišlo oko 905 tisuća posjeta te je ostvarena 20 posto veća dobit u odnosu na isto razdoblje prošle godine.

Podsjetivši kako je politika cijena turističkih usluga bitna svake godine, ministar Bajs je napomenuo kako je resorno Ministarstvo dalo preporuka da se cijene ne ruše u cjelini.

"Turizam kao značajan hrvatski izvozni proizvod i ubuduće će biti na prvom mjestu zato ćemo se na vrijeme pripremati i za slijedeću turističku 2010. godinu, jer naše konkurencije (Italija, Španjolska, Francuska) i druge zemlje neće dopustiti da i dalje budu u minusu. Stoga će Hrvatska predložiti dodatne mjere kako bi bila konkurentna i ubuduće", naglasio je ministar Bajs.

Postignute rezultate ostvarili smo zahvaljujući izuzetno dobroj promidžbi, rekao je direktor Glavnog ureda TZ Niko Bulić. Najavio je kako će se reustrojem lokalnih turističkih zajednica nastojati postignuti bolji učinci. Lokalna vlast zajedno s gospodarstvom odlučivat će u turističkim vijećima turističkih zajednica o mjerama koje treba poduzeti na osuvremenjivanju i proširenju turističke ponude, dodao je.

Vezane vijesti

14% više novozaposlenih u turizmu u odnosu na 2011.

14% više novozaposlenih u turizmu u odnosu na 2011.

Prema podatcima Hrvatskog zavoda za zapošljavanje od siječnja do svibnja ove godine broj novozaposlenih u turističkim djelatnostima činio je udio od… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika