11.10.2009. / 16:35

Autor: Hina

UN: Na predsjedničkim izborima u Afganistanu bilo je prijevare

Izbore čiji rezultati još nisu poznati, obilježile su brojne optužbe za prijevaru

Ono što se od početka nagađalo sad je i potvrđenoOno što se od početka nagađalo sad je i potvrđenoPosebni izaslanik Ujedinjenih naroda u Afganistanu Kai Eide u nedjelju je prvi put priznao da je na afganistanskim predsjedničkim izborima 20. kolovoza bilo "veće prijevare".

"Istina je da je na nekim biračkim mjestima na jugu i na jugoistoku zemlje bilo veće prijevare, ali ne samo ondje", rekao je Eide na tiskovnoj konferenciji.

"Razmjeri prijevare se utvrđuju", dodao je.

Eide je organizirao tu konferenciju kako bi odgovorio na optužbe da je pokušao sakriti informacije o razmjerima prijevare na predsjedničkim izborima.

Izbore čiji rezultati još nisu poznati, obilježile su brojne optužbe za prijevaru. Afganistanski i međunarodni promatrači upozoravali su na mnoge nepravilnosti, od kojih je većina išla u korist predsjednika na odlasku Hamida Karzaija koji se natječe za drugi mandat.

Po privremenim izbornim rezultatima Karzai vodi s gotovo 55 posto glasova, a njegov glavni suparnik, bivši ministar vanjskih poslova Abdulah Abdulah osvojio je manje od 28 posto.

Konačni rezultati trebaju se objaviti idućeg tjedna, nakon prebrojavanja listića za koje se sumnja da su krivotvoreni.

Eide je rekao nije moguće utvrditi razmjere prijevare, budući da istraga izbornih vlasti još traje.

Usto je zanijekao da se umiješao u izborni proces kako bi sakrio prijevaru, napomenuvši da je UN-ova misija u Afganistanu kako bi "poduprla proces, a ne kako bi utjecala na rezultat".

Vezane vijesti

Afganistan očekuje 4 milijarde dolara od donatora

Afganistan očekuje 4 milijarde dolara od donatora

Zemlje donatori vjerojatno će obećati 4 milijarde američkih dolara civilne pomoći za Afganistan nakon 2014. na donatorskoj konferenciji u Japanu… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika