11.10.2009. / 19:32

Autor: Martina Čizmić

Italija smatra da Berlusconiju treba oduzeti imunitet

Dvije nove ankete pokazuju da zemlja koja ga je lani izabrala u treći mandat ne suosjeća s njime u vezi s tom pravnom situacijom, niti se slaže s njegovim napadom na šefa države

Silvio BerlusconiSilvio BerlusconiVećina Talijana slaže se sa sudskom odlukom da premijer Silvio Berlusconi ostane bez imuniteta na progon, ali samo manji dio ispitanika misli da bi mu trebalo skratiti mandat i održati prijevremene izbore, vidi se iz ankete objavljene u nedjelju.

Berlusconi je pobjesnio na ovotjednu odluku ustavnog suda kojom mu se imunitet ukida, što znači da se mogu nastaviti suđenja za prijevaru i korupciju u vezi s njegovim poslovnim carstvom Mediasetom.

Taj je 73-godišnji konzervativni čelnik optužio sud, talijanskoga predsjednika Giorgia Napolitana i medije za ljevičarsku urotu kojom ga žele svrgnuti.

No dvije nove ankete pokazuju da zemlja koja ga je lani izabrala u treći mandat ne suosjeća s njime u vezi s tom pravnom situacijom, niti se slaže s njegovim napadom na šefa države.

Anketa IPR-a koju je objavila agencija Ansa pokazala je da se 59 posto ljudi slaže s tom sudskom odlukom. Dvije trećine misle da je sud nepristran, 72 posto vjeruje da je bivši komunist, a sada predsjednik Napolitano nepristran. Šestero od desetero ispitanika smarta da je Berlusconi pretjerano reagirao.

Vezane vijesti

Berlusconi predlaže predsjednički sustav za Italiju

Berlusconi predlaže predsjednički sustav za Italiju

Bivši talijanski premijer Silvio Berlusconi je u petak predložio da Italija usvoji predsjednički sustav vlasti, nalik na francuski, i nije isključio… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika