12.10.2009. / 07:29

Autor: Boris Bilas

Pljuska iz Bruxellesa: Hrvatska usporava istrage o korupciji

Posebno su pohvalili činjenicu što su na svojim pozicijama ostali nestranački ministri policije i pravosuđa. U izvještaju stoji i kako je Hrvatska, iako pogođena krizom, održala svoju ekonomsku i financijsku stabilnost

Jadranka Kosor i predsjednik Europske komisije Jose Manuel BarrosoJadranka Kosor i predsjednik Europske komisije Jose Manuel BarrosoTehnički dio pregovora o članstvu Hrvatske ulazi u završnu fazu, Hrvatska je postigla napredak gotovo u svim poglavljima, održala je ekonomsku i financijsku stabilnost iako je pogođena krizom, Vlada je stabilna i nakon odlaska premijera Sanadera, ali velik problem ostaje korupcija stoji u godišnjem izvještaju o napretku Hrvatske koje će u srijedu u Bruxellesu predstaviti Europska komisija, piše Jutarnji list.

Iako je Komisija zadovoljna napretkom Hrvatske te se u izvještaju navodi kako je pristupne pregovore moguće završiti do kraja 2010., još uvijek postoje ozbiljni problemi prije svega u pravosuđu. Najviše prigovora Europska komisija uputila je hrvatskim političarima, koji, prema njoj, koče istrage vezane uz korupciju u hrvatskom društvu.

"Korupcija i dalje prevladava u mnogim područjima. Iako je ukupan broj dosad istraženih slučajeva korupcije povećan, trenutni broj presuda je mali. Bilo je ograničenih istraga o korupciji na visokoj razini, procesuiranje kojih je otežano političkim utjecajem", piše u izvještaju te se navodi kako i dalje nedostaje kulture političke odgovornosti za slučajeve koje otkrije USKOK, donosi Jutarnji list uz dodatak kako je komisija kao pozitivne primjere navela akciju Indeks i presudu u slučaju Maestro 2.

Velike su kritike upućene i na procese javne nabave, koje EU smatra i "najvećim izvorom korupcije", iako je zabilježen velik napredak na razini općih načela. U ovom poglavlju EU će pratiti napredak u provedbi postojećih planova koji su usuglašeni i s Europskom Unijom.

Europska komisija pohvalila je i pokretanje istrage u "slučaju kamioni" u kojem se bivšem ministru Rončeviću istražuje sumnjiva nabava kamiona za Hrvatsku vojsku, a kao veliki problem navodi se i sprečavanje sukoba interesa za koji kažu da nije na ništa boljoj razini nego je bio prije godinu dana i njihova prošlogodišnjeg izvješća. Kritizira se i rad Komisije za sprečavanje sukoba interesa, za koju se navodi kako se ne zna koja je njezina uloga u rješavanju ovog problema.

Za uspješniju borbu protiv korupcije potrebna je, smatra Europska komisija, veća transparentnost u javnoj administraciji. Nedostaci su utvrđeni i u financiranju političkih stranaka.
Napredak je zabilježen u pogledu prava manjina, pogotovo Srba. Dokaz toga je i povećan broj povrataka te smanjen broj etnički motiviranih incidenata. Od Hrvatske se traže daljnji koraci za održiv povratak i rješavanje posebno slučajeva povratka osoba s bivšim stanarskim pravima. Traži se više napora i na zapošljavanju pripadnika srpske i romske manjine.

Kad je riječ o suradnji s Haaškim sudom, Komisija navodi da "i dalje postoje problemi u pristupu važnim dokumentima za suđenje Gotovini, Čermaku i Markaču".

Komisija se bavila i političkom situacijom u posljednjoj godini u našoj zemlji te ističu da je Vlada ostala stabilna i nakon odlaska Ive Sanadera. Posebno su pohvalili činjenicu što su na svojim pozicijama ostali nestranački ministri policije i pravosuđa. U izvještaju stoji i kako je Hrvatska, iako pogođena krizom, održala svoju ekonomsku i financijsku stabilnost.

Vezane vijesti

3. maj preuzimaju Fondovi, Uljanik i Tankerska plovidba

3. maj preuzimaju Fondovi, Uljanik i Tankerska plovidba

Vlada se za nastavak privatizacije riječkog brodogradilišta 3. maj odlučila osloniti na Fondove gospodarske suradnje i domaće brodare, Uljanik i… Više

Komentari

registracija
4/1/09

miroljubiv, 12.10.09. 19:41

Nema sreće kad vam veliki kroje sudbinu u svoju korist.Hrvati,Slovenci i Srbi,nisu ništa naučili iz svoje povijesti,da su udruživanjem više gubili kao narod pojedinačno,i da je pametnije osnovati labaviju ekonomsku zajednicu država na ovom prostoru,a ne žrtvovati vlastiti suveneritet,u ime izmišljenog europejstva,koje ni ne postoji.


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika