12.10.2009. / 09:20

Autor: Hina

'Tajna beogradska misija' Carla Bildta zbog situacije u BiH

Predsjednik oporbene Socijaldemokratske partije BiH (SDP) Zlatko Lagumdžija u nedjelju je najavio kako će, ne bude li dogovora do 20. listopada, EU i SAD same izraditi prijedlog ustavnih i zakonskih reformi koje treba provesti te taj prijedlog proslijediti bosanskohercegovačkim političarima na potpis

Švedski ministar vanjskih poslova Carl BildtŠvedski ministar vanjskih poslova Carl BildtŠvedski ministar vanjskih poslova Carl Bildt proteklog je vikenda boravio u Beogradu u posjetu o kojem se nije izvijestilo u javnosti, zbog čega dio medija u BiH u ponedjeljak sumnja u neku vrstu nove zavjere kojom bi mogli biti zaustavljeni pokušaji stabiliziranja stanja u BiH jačanjem državnih tijela vlasti.

Sarajevski "Dnevni avaz" piše u ponedjeljak o Bildtovu boravku u Beogradu kao o "tajnoj misiji" tijekom koje se šef švedske diplomacije sastao sa srbijanskim predsjednikom Borisom Tadićem i ministrom vanjskih poslova Vukom Jeremićem.

U subotu navečer u Beogradu je boravio i predsjednik Vlade Republike Srpske Milorad Dodik koji se također sastao s Tadićem. Za razliku od Bildtova posjeta, Dodikov posjet potvrdila je služba za informiranje srbijanskog predsjednika. U priopćenju je kratko navedeno kako je Dodik obavijestio Tadića o razgovorima o političkim reformama u BiH koji su 9. listopada vođeni u vojnoj bazi Butmir kod Sarajeva. Ti su razgovori vođeni uz posredovanje Bildta i zamjenika američke državne tajnice Jamesa Steinberga a političkim liderima iz BiH ostavljen je rok do 20. listopada da pokušaju postići suglasnost o zakonima i izmjenama ustava kojima će se "osigurati nastavak približavanja BiH Europskoj uniji i NATO-u".

Informacija o Bildtovom boravku u Beogradu proteklog vikenda "procurila" je preko njegova osobnog bloga.

"Subota koja je trebala biti slobodna odvela me u Beograd na razgovor s predsjednikom Tadićem i ministrom Jeremićem. Radi se o razgovoru koji je jedan u nizu pokušaja da se prekinu različite balkanske blokade u europskim integracijama", napisao je Bildt.

"Avaz" tvrdi kako je Bildtov odlazak u Beograd bio iznenađenje i za neke predstavnike međunarodne zajednice u Sarajevu.

List konstatira kako je pomoć i potpora Srbije u započetom procesu stabiliziranja stanja u BiH vrlo bitna međunarodnoj zajednici no problem je i dalje u tome što se zapravo ne zna koje točno reforme treba provesti.

"Ako se obistine crne slutnje da je Bildt u Srbiju išao samoinicijativno krijući to i od zapadnih partnera u butmirskom procesu, onda strahovanja da se radi o mešetarenju na štetu BiH dobivaju neoborivu snagu", zaključuje "Avaz" u tekstu kojega potpisuje glavni urednik tog lista Sead Numanović.

Prema informacijama koje su postale dostupne javnosti nakon sastanka održanog prošlog petka, europska i američka diplomacija od političara u BiH očekuju da usvoje paket ustavnih reformi o kojemu se već razgovaralo prije tri godine. To bi, među ostalim, podrazumijevalo uvođenje institucije jednog predsjednika države s dva dopredsjednika, davanje većih ovlasti Vijeću ministara kako bi ono moglo funkcionirati kao klasična vlada jedne zemlje te uspostavu Vrhovnog suda BiH.

Od strana u BiH također se očekuje da rješe problem raspodjele državne imovine između BiH i njenih entiteta.

Milorad Dodik već je izjavio da bosanske Srbe ne zanimaju izmjene ustava, dok je član Predsjedništva BiH Haris Silajdžić izrazio razočarenje zbog činjenice da međunarodna zajednica neće inzistirati na ukidanju tzv. entitetskog glasovanja u Parlamentu BiH.

Predsjednik oporbene Socijaldemokratske partije BiH (SDP) Zlatko Lagumdžija u nedjelju je najavio kako će, ne bude li dogovora do 20. listopada, EU i SAD same izraditi prijedlog ustavnih i zakonskih reformi koje treba provesti te taj prijedlog proslijediti bosanskohercegovačkim političarima na potpis.

Vezane vijesti

Egzodus ministara

Egzodus ministara

Članovi Vlade Federacije BiH iz redova SDP-a BiH, kojima se priključio Desnica Radivojević, dojučerašnji član Stranke demokratske akcije (SDA),… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika