12.10.2009. / 13:59

Autor: Hina

Amerikanka Elinor Ostrom prva žena dobitnica Nobela za ekonomiju

Nagrada za ekonomiju službeno se zove Nagrada Švedske narodne banke za ekonomske znanosti u čast Alfredu Nobelu, ustanovljena je 1968. i nije dio izvorne skupine nagrada predviđene oporukom izumitelja dinamita Alfreda Nobela

Elinor OstromElinor OstromAmerička ekonomistica Elinor Ostrom i njen sunarodnjak Oliver Williamson dobili su Nobelovu nagradu za ekonomiju 2009., za svoj rad u području gospodarskog upravljanja, objavio je Nobelov odbor u ponedjeljak.

Švedska kraljevska akademija znanosti priopćila je da nagradom od deset milijuna švedskih kruna, (oko sedam miljuna kuna), odaje priznanje Elinor Ostrom zato što je pokazala kako "zajedničkom imovinom mogu uspješno upravljati njihove korisničke udruge", a Williamsonu za teoriju o rješavanju sporova u korporativnom sektoru.

Ostrom, 63. dobitnica i prva žena koja je dobila Nobela za ekonomiju otkako je osnovana 1968. godine, profesorica je na sveučilištu Indiana u Bloomingtonu. Williamson radi na kalifornijskom Berkeleyju.

"U zadnja tri desetljeća, njihov je rad unaprijedio istraživanje upravljanja i on je s ruba došao u središte znanstvene pozornosti", kaže se u obrazloženju Nobelova odbora.

Nagrada za ekonomiju službeno se zove Nagrada Švedske narodne banke za ekonomske znanosti u čast Alfredu Nobelu, ustanovljena je 1968. i nije dio izvorne skupine nagrada predviđene oporukom izumitelja dinamita Alfreda Nobela.

Rad Elinor Ostrom pokazuje kako se ekonomske transakcije mogu, uz burze, događati i u tvrtkama, udrugama, kućanstvima i agencijama.

Williamson, rođen 1932. pokazao je kako tvrtke "služe kao strukture za rješavanje sukoba", kaže se u Akademijinu priopćenju.

Vezane vijesti

Nobel za ekonomiju Sargentu i Simsu

Nobel za ekonomiju Sargentu i Simsu

Nobelova nagrada za ekonomiju dodijeljena je dvojici američkih znanstvenika, Thomasu J. Sargentu i Christopheru A. Simsu. Komisija im je dodijelila… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika