12.10.2009. / 15:11

Autor: Martina Čizmić

Regionalna ECDL konferencija o informatičkoj pismenosti

Velik je značaj jedinstvenog europskog certifikata koji već uveliko postaje i svjetski, s obzirom na to da se pod nazivom ICDL i uz podršku UN sve više primenjuje i van Europe

Informatička pismenost postala je gotovo jednako važna kao i opća pismenostInformatička pismenost postala je gotovo jednako važna kao i opća pismenostDio članica Europskog udruženja informatičkih asocijacija (CEPIS) kao stalnog suradnika Europske Komisije za pitanja informatičkog razvoja, tradicionalno organiziraju godišnje konferencije na kojima se razmenjuju iskustva i traže načini za unapređenje korištenja računala u svakodnevnom radu. Nakon Hrvatske i Slovenije, ove je godine organizacija pripala informatičkom savezu Srbije. Konferencija pod raznim nazivom 'Digitalna pismenost - uvjet i obveza' održana je proteklog vikenda u Beogradu.

Konferenciju je u ime ministra znanosti i podpredsjednika Vlade Srbije otvorio specijalni savjetnik u ministarstvu znanosti Dragan Domazet. On je istaknuo značaj informatičke pismenosti za društveni život pojedinca, ali i suvremeno poslovanje. Europske incijative i planove su uvodnim izlaganjima iznjeli i aktualni predsjednik CEPIS – Council of European Professional Informatics Societies, Niko Schlamberger, kao i novoizabrani predsednik CEPIS-a, Vasile Baltac.

Značaj jedinstvenog europskog certifikata koji već uveliko postaje i svjetski, s obzirom na to da se pod nazivom ICDL i uz podršku UN sve više primenjuje i van Europe, podvukao je svojim uvodnim izlaganjem i regionalni direktor ECDL Fondacije Piotr Mrozinski. Na konferenciji su govorili i svi nacionalni lideri informatičkih udruga i državnih ministarstava zaduženih za razvoj i primjenu novih tehnologija u zemljama regije.

Europska Unija je konceptom ECDL – European Computer Driving Licence postavila nezavisan standard potrebnog znanja za zaposlene u gospodarskim i drugim institucijama, a sve obrazovne institucije uvrstile su ECDL segmente u svoje nastavne programe. Predsjednik Europske Komisije, José Manuel Barroso, početkom godine svečano je preuzeo devetmilijuntni ECDL index, istaknuvši tom prigodom velikuspjeh ovog koncepta, kao i važnost informatičke pismenosti koja je u današnje vrijeme gotovo jednaka općoj pismenosti. Stoga ne čudi da su glavne teme na ovogodišnjoj konferenciji u Beogradu bile suradnja vladinog i nevladinog sektora po pitanjima informatičke obuke i certifikacije građana, kao i postignuti rezultati u državama regije.

Izneseni podaci ukazuju da Italija ima već 1,6 miliona ECDL certificiranih građana te zajedno sa Mađarskom, daleko prednjači pred zemljama regije.

Srbija, višestruko zaostaje za Hrvatskom i Slovenijom, a od ove godine čak i dvostruko za Crnom Gorom koja je uvela obveznu informatičku obuku i certifikaciju svih radnika zaposlenih u zdravstvu, a uskoro počinje i za sve zaposlene u obrazovanju. Posebnu pažnju privukli su i rezultati postignuti u ministarstvu znanosti i obrazovanja Hrvatske gde je od planiranih 50.000 već jedna trećina predavača u osnovnim i srednjim školama položila sve ECDL ispite.

Na kraju konferencije sudionici su poslali apel vladama da iskoriste sva raspoloživa sredstva, što iz IPA fondova Europske unije, što iz drugih izvora i međunarodnih donacija, kako bi omogućili što većem broju zaposlenih u državnoj upravi, ali i privatnom sektoru edukaciju i dodatno informatičko obrazovanje.

Vezane vijesti

Lenovo predstavio nove Ultrabook prijenosnike

Lenovo predstavio nove Ultrabook prijenosnike

Lenovo je hrvatskim korisnicima predstavio dugo očekivane Ultrabook prijenosnike IdeaPad U30 i U410. Lenovo Ultrabook prijenosnici kombiniraju… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika