12.10.2009. / 16:25

Autor: Hina

Udarac Tusku: Poljska istražuje nepravilnosti u prodaji brodogradilišta

Brodogradilišta su se našla u problemima nakon sloma komunizma 1989. i održavana su na životu državnim subvencijama i jamstvima za proizvodnju

Donald Tusk (Foto: Reuters)Donald Tusk (Foto: Reuters)Poljsko državno odvjetništvo pokrenulo je u ponedjeljak istragu o navodnim nepravilnostima u privatizaciji poznatih brodogradilišta u Gdyniji i Szczecinu, zadavši težak udarac vladi na čelu s premijerom Donaldom Tuskom.

Tužiteljstvo je pokrenulo istragu na temelju pisanja jednog lokalnog tjednika, a pod povećalom naći će se dužnosnici Agencije za razvoj industrije i ministarstva financija zbog sumnje da su "ometali prodaju" dva brodogradilišta.

Prema pisanju lokalnog tjednika navedeni dužnosnici koji su bili uključeni u privatizaciju favorizirali su ponudu Stichting Particulier Fonds Greenrightsa, iza kojeg navodno stoje ulagači iz Katara.

Brodogradilišta Gdynia i Szczecin ipak nisu prodana jer je Particulier Fonds Greenrights

u kolovozu propustio krajnji rok za prijenos sredstava i okončanje kupnje.

Brodogradilišta su se našla u problemima nakon sloma komunizma 1989. i održavana su na životu državnim subvencijama i jamstvima za proizvodnju.

Poljska pokušava prodati imovinu brodogradilišta i iskoristiti prihode za povrat duga kreditorima i osiguranje povrata državne pomoći koju EU smatra nezakonitom.

Vezane vijesti

"Namjerno rušenje Brodotrogira"

"Namjerno rušenje Brodotrogira"

Čelnici sindikata u Brodotrogiru zatražili su danas od prvog potpredsjednika Vlade i ministra gospodarstva Radimira Čačića da se žurno očituje o… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika