12.10.2009. / 17:48

Autor: Hina

USKOK kontra Lesara: Hoteli Srebreno Leki prodani po zakonu

Nakon dvogodišnje kriminalističke obrade USKOK je danas na svojim internetskim stranicama objavio da je prijava odbačena jer nema osnovane sumnje da su predsjednici i članovi Upravnog odbora HFP-a i predsjednici tog Fonda počinili kaznena djela zlouporabe položaja i ovlasti te nesavjesnog rada u službi

Anđelko Leko, direktor HUP-aAnđelko Leko, direktor HUP-aUSKOK je odbacio kaznenu prijavu nezavisnog zastupnika Dragutina Lesara protiv čelnika Hrvatskog fonda za privatizaciju (HFP) zbog navodno sumnjivih okolnosti pod kojima je hotel Srebreno prodan zagrebačkoj tvrtki HUP u vlasništvu poduzetnika Anđelka Leke.

Nakon dvogodišnje kriminalističke obrade USKOK je danas na svojim internetskim stranicama objavio da je prijava odbačena jer nema osnovane sumnje da su predsjednici i članovi Upravnog odbora HFP-a i predsjednici tog Fonda počinili kaznena djela zlouporabe položaja i ovlasti te nesavjesnog rada u službi.

Također je utvrđeno da nije počinjena nikakva šteta za državni proračun.

Komentirajući odluku USKOK-a Lesar je Hini rekao da je 2007. prijavio čelnike HFP-a jer je smatrao da nisu kontrolirali provedbu ugovora o prodaji, budući su izostala ulaganja koja je novi vlasnik trebao izvršiti u roku od tri godine.

Čelnici Fonda bili su prijavljeni da su protivno pravilima donijeli odluku o prodaji dionica hotela Srebreno zagrebačkoj tvrtki HUP te da pritom nisu poduzeli sve radnje kako bi osigurali da kupac ispuni preuzetu obvezu ulaganja u hotelski kompleks.

U USKOK-u, međutim, tvrde da nisu utvrdili nepravilnosti u postupku izbora najpovoljnijeg ponuđača. Utvrdili su, pak, da je Upravni odbor Fonda za 33,1 milijuna kuna prodao 65 posto dionica tvrtki Anđelka Leke koji se obvezao u hotele uložiti dodatnih 320 milijuna kuna.

Leko je platio kupoprodajnu cijenu i izmirio sve dugove hotelskog kompleksa u ukupnom iznosu od gotovo 15 milijuna kuna ali nije ispunio obvezu dodatnog ulaganja jer zbog nepotpune prostorno-planske dokumentacije nije mogao dobiti građevinsku dozvolu, kažu u USKOK-u.

Dodaju kako Leko "poduzima radnje radi stvaranja formalnih uvjeta za početak ulaganja i izvršenje preuzete obveze, pa je tako izradio više idejnih projekata, nudio financiranje izrade prostorno-planske dokumentacije, predlagao načine rješenja spornih imovinsko-pravnih odnosa sa općinom te podnio zahtjev za izdavanje lokacijske dozvole, a koje prijedloge je općina odbila".

"Ako je sve tako kako tvrde u USKOK-u, onda je HFP obmanuo i prevario kupca jer su mu prodali hotel uz uvjete koje ne može ispuniti. U Fondu su i ranije morali znati da nema prostorno planske dokumentacije", zaključuje, pak, Lesar.

Vezane vijesti

'Fiolićev iskaz nije došao iz USKOK-a'

'Fiolićev iskaz nije došao iz USKOK-a'

USKOK je danas kao neistinite odbacio navode objavljene u medijima po kojima je Državno odvjetništvo plasiralo u javnost informaciju iz navodnog… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika