13.10.2009. / 00:06

Autor: Ivica Medo

Kocka je bačena: Štimac kreće u rat s Markovićem

Najveći kandidat za novog izbornika hrvatske nogometne reprezentacije trenutačni je trener Zagreba Igor Štimac, no s obzirom na njegovu izjavu u sinoćnjoj emisiji Otvoreno na HTV-u kako ga ne zanima mjesto izbornika dok je Marković na čelu Hrvatskog nogometnog saveza, lako se može zaključiti kako će se osim za mjesto novog izbornik otvoriti i velika bitka za novog predsjednika Saveza, odnosno smjenu sadašnjeg predsjednika Vlatka Markovića

U srijedu se igra posljednje kolo kvalifikacija za SP 2010., u skupini 6 europskih kvalifikacija Hrvatsku očekuje susret s Kazahstanom u Astani, dok Ukrajina gostuje u Andori, a Engleska igra nebitnu utakmicu s Bjelorusijom.

Hrvatskoj je za osvajanje drugog mjesta potrebna pobjeda nad Kazahstanom a da pri tome Ukrajina ne pobijedi u Andori. Budući da se radi o vrlo teško ostvarivom scenariju, nagađa se kako će u četvrtak, nakon povratka hrvatske ekspedicije u Zagreb, izbornik Slaven Bilić podnijeti ostavku.

Najveći kandidat za novog izbornika trenutačni je trener Zagreba Igor Štimac, no s obzirom na njegovu izjavu u sinoćnjoj emisiji Otvoreno na HTV-u kako ga ne zanima mjesto izbornika dok je Marković na čelu Hrvatskog nogometnog saveza, lako se može zaključiti kako će se osim za mjesto novog izbornik otvoriti i velika bitka za novog predsjednika Saveza, odnosno smjenu sadašnjeg predsjednika Vlatka Markovića.

"Valjda bi svima trebalo biti jasno da Igora Štimca ne zanima mjesto izbornika dok je Marković na mjestu predsjednika. Nisam licemjer, niti sam spreman raditi pod onima koje ne smatram dovoljno kvalitetnima da vode hrvatski nogomet",izjavio je Štimac u Otvorenom.

Za bolje upućene ta je njegova izjava ipak iznenađenje bez obzira na njegovu dobro poznatu netrpeljivost s Markovićem. Naime, do prije nekoliko tjedana sve je upućivalo na to da su Marković i Štimac sklopili prešutni pakt.

To se moglo iščitati iz nedavne iznenađujuće izjave izvršnog dopredsjednika Dinama i najmoćnijeg čovjeka hrvatskog nogometa Zdravka Mamića da bi za reprezentaciju bilo najbolje da sljedeći izbornik bude Igor Štimac. Mamić je to izjavio pred ključne dvoboje kvalifikacija s Bjelorusijom i Engleskom kad se već moglo nazrijeti da neće sve dobro završiti za hrvatsku reprezentaciju i kad je Slaven Bilić obznanio svoju odluku da ne namjerava ostati na mjestu izbornika nakon SP-a ako se Hrvatska tamo plasira.

Nije se dugo čekalo na odgovor Štimca koji utvrdio kako nije iznenađen izjavom Mamića bez obzira na njihove nadaleko poznate sukobe još dok je Štimac bio glavni čovjek Hajduka, s kojim je Dinamu i Mamiću oteo dvije titule prvaka ispred nosa.

"Pročitao sam što je Zdravko rekao za SN. Ta izjava godi, premda je i logična. Mamić je glavni dužnosnik Dinama i jedan od vodećih u Savezu, sve što kaže ima specifičnu težinu. Drago mi je što smatra da imam potencijal veći od drugih i da bih, analogno tome, pridonosio promociji i nogometaša Modrih", izjavio je tada Štimac dajući jasno do znanja da želi postati izbornik samo ako Bilić sam odstupi.

Na pitanje znači li to da on i Mamić zakapaju ratne sjekire, Štimac je odgovorio:

"Nikad naši odnosi nisu bili katastrofalni kako se katkad činilo. Štošta bi, zahvaljujući i novinarima, eskaliralo dok smo se borili svaki za svoj klub."

Štimac se tada dotaknuo i svoga turbulentnog odnosa s Vlatkom Markovićem.

"Bezbroj puta sam kazao da je Vlatko Marković kao predsjednik HNS-a napravio puno dobrih stvari, ali da je odgovoran za loše, gotovo tragično stanje u nacionalnoj ligi, što je podvukao i Mamić. Međutim, prvi dio te ocjene bi se prešutio, izbrisao, tehniciralo bi se samo drugim pa je ispadalo da Štimac ruši Markovića!" izjavio je Štimac.

Uslijedili su komentari da je Mamić odlučio podržati kandidaturu Štimca kako bi ga što dalje držao od Hajduka, u kojem je u tom trenutku birano novo vodstvo kluba, a tim potezom vuk bi ostao sit i sve ovce na broju, odnosno Marković bi ostao predsjednik HNS-a, a Štimac bi se zadovoljio vođenjem reprezentacije.

Mamić bi trostruko profitirao jer bi njegov "ratni drug" Marković i dalje ostao u sedlu dok bi Štimca zadržao daleko od Hajduka, a još uz to Štimac bi mu ostao dužan uslugu budući da ga je postavio za izbornika.

Gdje je sve puklo? Je li to trenutak kad se Štimac odlučio prihvatiti poziv u pomoć Dražena Medića da spasi njegov tonući Zagreb? Na prvi pogled to bi se moglo tako zaključiti.

Mamić je odmah izjavio da je iznenađen tim potezom Štimca i da mu to nije trebalo te da od tog trenutka prestaje njegova potpora Štimcu u nastojanju da postane novi izbornik.

Poznato je da Mamić nije u dobrim odnosima s Medićem, no pitanje jesu li ti odnosi toliko narušeni da je odlučio samo zbog toga spustiti rampu Štimcu? Teško da je to pravi odgovor. Bez obzira na neke nesporazume, Medić i Mamić su dobro surađivali kad su Ivica Vrdoljak i Mario Mandžukić preselili iz Kranjčevićeve u Maksimirsku 128. Navodno su transferi dvojice igrača u Dinamo dosegli ukupnu svotu od 2,5 milijuna eura.

Sumnjamo i u priču kako je Mamić ljut na Medića zbog njegova sukoba s Miroslavom Blaževićem koji tvrdi da mu je Medić ostao dužan novac za uslugu koju mu je napravio prilikom transfera gore navednih igrača u Dinamo. Tada je Ćiro, navodno, preko gradonačelnika Milana Bandića nagovorio Mamića da plati PDV na ukupnu cifru, a za uzvrat je očekivao nagradu (čitaj 200.000 eura). No, Medića je, kako kaže Ćiro, naglo uhvatila skleroza, pa je došla do obračuna dojučerašnjih bliskih suradnika. Ćiro tvrdi da je Mamić svjedok pogodbe.

Trenutačni izbornik BiH čak je tvrdio kako mu je Medić putemo telefona prijetio kad je u Gradskoj skupštini grada Zagreba izjavio da bi volio znati kako Medić troši devet milijuna kuna gradskog novca.

Iako su se Blažević i Mamić nakon zajedničkog putovanja u Armeniju, gdje su gledali utakmicu Dinama i Pjunika, ponovno zbližili, ipak sumnjamo da su si sve oprostili i da bi Mamić odustao zbog Ćire od pakta sa Štimcem.

Što se u međuvremenu promijenilo i zbog čega je Štimac spoznao da do reprezentacije može doći isključivo tako da se Marković smijeni, vjerojatno ćemo saznati vrlo skoro kad se otvori bitka za predsjedničko mjesto HNS-a.

A ta će bitka biti, uopće ne sumnjamo, žestoka i nemilosrdna. Marković nikada nije bio slabiji i Štimac to dobro zna. Ako ga sad ne makne iz HNS-a, vjerojatno nikada neće. No, Marković iza sebe ima Zdravka Mamića, a Štimac nikoga ni približno tako jakog. Barem zasad.

Što u toj priči ima za reći Slaven Bilić i zbog čega je odaslao neke signale koji su upućivali da ipak želi ostati izbornik, trebali bi doznati u četvrtak.

I da, remi u Andori mogao bi sve okrenuti naglavačke. No, ta je slamka tanka kao vlas kose.

Vezane vijesti

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Sa zgrade Hoto tornja (zgrada T-coma) u Savskoj ulici u Zagrebu pao je komad staklene stijene pri čemu je ozlijeđen zaštitar, doznaje se u… Više

Komentari

registracija
8/8/09

tovar62, 13.10.09. 08:50

ne dirajte u Staroga,on je vjecni predsjednik(lopov)dok su nam takvi na funkcijama tesko da izidemo na pravi put....


registracija
14/10/09

robert80, 15.10.09. 13:27

Pa ljudi moji... ta funkcija je ko i papinstvo...

MArković i Srebrić ostaju do smrti...


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika