13.10.2009. / 10:26

Autor: Boris Bilas

Kaos u 3. maju: Šef NO-a podnio ostavku, radnici prijete štrajkom

Vukorepa tvrdi da aktualna situacija i skoro pa raspad sistema koji se događa 3. maju nemaju nikakve veze s njegovim odlaskom s funkcije predsjednika Nadzornog odbora u riječkom brodogradilištu na koju je imenovan krajem travnja ove godine

Nakon što su u razgovoru s potpredsjednikom Vlade Damirom Polančecom predstavnici sindikata u brodogradilištu 3. maj dobili usmeno obećanje da će do kraja ovog ili tijekom idućeg tjedna biti osigurana sredstva za isplatu plaća, doznalo se i kako je Predsjednik Nadzornog odbora brodogradilišta Denis Vukorepa podnio ostavku na svoju dužnost.

Iako je ova vijest iznenadila mnoge u 3. maju, doznaje se kako je Vukorepa svoju ostavku, o kojoj je pismeno izvjestio Hrvatski fond za privatizaciju, kao i resorno Ministarstvo gospodarstva, podnio još prošlog tjedna.

Kako je izjavio za Novi list, na ovaj potez se odlučio zbog nesposobnosti Upravnog odbora brodogradilišta.

"Predsjednik Uprave 3.maja u posljednja četiri mjeseca nije učinio ništa da bi se stvari pomakle na bolje. Nadzorni odbor naručio je due diligence 3.maja i taj materijal, koji je izradio HLB - Inžinjerski biro Rijeka, trebao je poslužiti kao dobra podloga za akcijski plan koji je Uprava trebala izraditi do kraja rujna ove godine, kako na poboljšanju interne organizacije rada, tako i na reduciranju troškova, naročito u kooperaciji i nabavi. Međutim, ništa od toga nije učinjeno i to je razlog moje ostavke", izjavio je Vukorepa za riječki dnevnik.

On tvrdi da aktualna situacija i skoro pa raspad sistema koji se događa 3. maju nemaju nikakve veze s njegovim odlaskom s funkcije predsjednika Nadzornog odbora u riječkom brodogradilištu na koju je imenovan krajem travnja ove godine.

Vukorepa kaže da više ne vidi smisao, dodaje i to da se posljednjih mjeseci više bavio 3. majem nego riječkom Lukom, gdje je predsjednik Uprave.

Predsjednik Uprave Željko Starčević, kojega je Vukorepa označio kao jednog od glavnih krivaca za trenutno stanje u 3. maju, rekao je da se pokušava izvući brodogradilište iz teške situacije, a on smatra kako su na dobrom putu. Naglasio je kako je u jedanaest mjeseci brodogradilište predalo četiri broda i imalo pet porinuća, i to sve bez novih zaduženja.

No, predstavnici radnika 3.maja ne dijele mišljenje sa Starčevićem, te prijete stupanjem u štrajk. Sindikalisti, naime, nisu zadovoljni samo usmenim obećanjem ministra Polančeca o isplati plaća, nego traže i jamstva za izgradnju četiri broda te jamstava za normalnu isplatu plaća do kraja privatizacije brodogradilišta.

"Polančec nam je ponudio pomoć, ali mi nastavljamo s našim sindikalnim akcijama do dobivanja čvrstog jamstva za rješavanje problema poslovanja brodogradilišta do kraja procesa privatizacije", izjavio je povjerenik Sindikata metalaca Hrvatske Juraj Šoljić.

Vezane vijesti

3. maj preuzimaju Fondovi, Uljanik i Tankerska plovidba

3. maj preuzimaju Fondovi, Uljanik i Tankerska plovidba

Vlada se za nastavak privatizacije riječkog brodogradilišta 3. maj odlučila osloniti na Fondove gospodarske suradnje i domaće brodare, Uljanik i… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika