13.10.2009. / 11:55

Autor: Nacionalova redakcija

SDP ne podržava Bajića jer nije procesuirao 'krupne ribe' iz HDZ-a

"Vidi se, recimo, da nije bilo procesuiranja 'krupnih riba', da se vrh politike redovito zaobilazi. Recimo, za procesuiranje afere 'Kamioni' čekalo se pet godina", kazao je Stazić

Mladen BajićMladen BajićSocijaldemokratska partija neće podržati godišnje izvješće o radu državnih odvjetništava, pa će tako najveća oporbena stranka po drugi put za redom glasovati protiv izvješća glavnog državnog odvjetnika Mladena Bajića. SDP-ov saborski zastupnik Nenad Stazić kazao je za Novi list kako njegova partija ne izglasava napovjerenje Bajiću, već je nakon analize izvješća SDP uočio neke stvari kojima nije zadovoljan. "Vidi se, recimo, da nije bilo procesuiranja 'krupnih riba', da se vrh politike redovito zaobilazi. Recimo, za procesuiranje afere 'Kamioni' čekalo se pet godina", kazao je Stazić. S druge pak strane, za sada iz vladajuće partije još nije najavljeno hoće li se ili neće podržati Bajićevo izvješće.

Obzirom na zaključke većine parlamentarnih odbora što su podržali Bajićevo izvješće - a većinski su sazdani od HDZ-ovih zastupnika - razvidno je da će Bajić i ove godine dobiti podršku izvršne vlasti. Treba međutim napomenuti, kako se zbog nekoliko slučajeva u nadležnosti DORH-a Bajić uvjetno rečeno našao u nemilosti HDZ-a. Počevši od inzistiranja za razrješenjem 'afere kamioni' i procesuiranja Berislava Rončevića, pa do okončavanja procesa protiv Branimira Glavaša, glavni državni odvjetnik dao je nekoliko razloga HDZ-u da ga ne simpatiziraju previše. Što se pak tiče samog izvješća, u njemu se ne nalazi previše iznenađenja.

Naime, prema službenim podacima, prošle je godine primljeno nešto više od 85 tisuća kaznenih prijava, odnosno četiri posto manje nego 2007. godine. DORH je riješio 50 tisuća prijava, dok je 142 prijava ostalo neriješeno, odnosno jedva 0,2 posto. Što se pak tiče slučajeva u nadležnosti USKOK-a, prošle je godine bilo 1.385 prijava, a od kojih je riješeno 1.220. Pola prijava je odbačeno kao neutemeljeno.

Vezane vijesti

Ne mogu goniti kriminalce

Ne mogu goniti kriminalce

Rad glavnog državnog odvjetnika Mladena Bajića i svih zaposlenih ovog će tjedna opet biti pod povećalom Sabora, koji jednom godišnje analizira… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika