13.10.2009. / 12:43

Autor: Hina

Kosor: Vlada zbog 'kriznog poreza' nije vršila pritisak na Ustavni sud

Mnogo toga, nažalost, katkad prođe mimo ministara, to se mora mijenjati, a slučaj je dobra pouka, kazala je Kosor odgovarajući na pitanje je li moguće da potpredsjednik Vlade i ministar gospodarstva Damir Polančec nije znao za natječaj

Jadranka KosorJadranka KosorPredsjednica Vlade Jadranka Kosor izjavila je danas da Vlada ne vrši pritisak na Ustavni sud koji treba odlučiti o prijedlogu za ocjenu ustavnosti "kriznog poreza".

Nije riječ o pritisku već o obvezi Vlade očitovati se o navodima onih koji su poslali ustavne tužbe. To je uobičajeno i Vlada to mora napraviti, rekla je Kosor nakon obilaska sajma Ambienta na Zagrebačkom velesajmu.

Premijerka apsolutno odbija bilo kakvu mogućnost interpretacije Vladinog odgovora Ustavnom sudu kao bilo kakav oblik pritiska. "Vlada radi svoj posao, Ustavni sud svoj i sve odluke Ustavnog suda smo poštovali do sada, a tako će biti i ubuduće", kazala je predsjednica Vlade.

Upitana je li zadovoljna ministrima i namjerava li provesti rekonstrukciju Vlade, odgovorila je da Vlada radi kao tim, u izuzetno teškim vremenima.

Najvećim poslom koji predstoji ocijenila je donošenje proračuna za iduću godinu te naglasila da su ministri dobili limite, odnosno okvire u kojem se moraju kretati i iznad čega ne smiju ići.

"Moraju se snaći u postavljenim okvirima, a to znači odricanje od mnogih projekata i investicija. Svatko tko želi biti uspješan ministar, želi imati nove projekte, to je logično. Ove godine će se uspješnost mjeriti i nekim drugim kriterijima", rekla je Kosor.

Vezano za eventualne rekonstrukcije Vlade, izjavila je da će donijeti takve odluke ako i kada bude potrebe i to u konzultaciji s ministrima.

Na upit hoće li tko platiti cijenu zbog natječaja za zapošljavanje u Ministarstvu gospodarstva, predsjednica Vlade je odgovorila "svakako da", napominjući da će se znati tko će odgovarati nakon što se dozna tko je objavio natječaj.

Mnogo toga, nažalost, katkad prođe mimo ministara, to se mora mijenjati, a slučaj je dobra pouka, kazala je Kosor odgovarajući na pitanje je li moguće da potpredsjednik Vlade i ministar gospodarstva Damir Polančec nije znao za natječaj.

Novinari su podsjetili da je objavljivanje natječaja, nakon Podravke i privatizacije brodogradilišta, već treći slučaj u koji je uključen potpredsjednik Polančeca te upitali hoće li on biti sankcioniran.

Što se tiče Podravke, odgovorila je Kosor, treba čekati rezultate istrage, a tada će se znati tko je za što odgovoran.

Upitana hoće li ministar vanjskih poslova Goran Jandroković odgovarati jer je Švicarskoj uputio diplomatsku notu zbog Thompsona, rekla je da je to završena priča te da su sve oko toga rekli predsjednik (Mesić), ona i ministar Jandroković.

Vezane vijesti

'Neću dati ostavku'

'Neću dati ostavku'

Neću dati ostavku na mjesto potpredsjednice Hrvatskog sabora, kao što je to učinio Vladimir Šeks, poručila je Jadranka Kosor nakon jutrošnje sjednice… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika