13.10.2009. / 14:24

Autor: Martina Čizmić, Hina

Rusija i Kina potpisale sporazum o opskrbi plinom

Ovo je prvi takav dogovor između Rusije i Kine, koja do sada nije kupovala ruski plin

Aleksej MillerAleksej MillerRuski monopolist izvoza plina Gazprom u utorak je potpisao preliminarni sporazum o opskrbi Kine plinom s kineskom nacionalnom naftnom korporacijom CNPC.

Sporazum, kojeg uvjeti još nisu objavljeni, potpisan je tijekom posjeta ruskog premijera Vladimira Putina Pekingu.

Ranije je izvršni direktor Gazproma Aleksej Miller novinarima rekao da Rusija može potencijalno Kinu opskrbljivati sa 70 milijarda prostornih metara plina godišnje. To je oko desetina ukupne ruske proizvodnje plina, koja je prošle godine iznosila 602 milijarde prostornih metara.

Miller je istaknuo kako će oko 30 milijardi doći iz zapadnog Sibira, a oko 38 milijardi prostornih metara s ruskog dalekog istoka.

Ovo je prvi takav dogovor između Rusije i Kine, koja do sada nije kupovala ruski plin. Prošle je godine kineska potrošnja plina iznosila 80,7 milijardi kubnih metara, što je porast od čak 16 posto u odnosu na godinu ranije. Zbog rastuće ekonomije i potražnje za gorivom, očekuje se da će ta potražnja rasti i dalje.

Vezane vijesti

Linić investicijama u energetiku planira pokrenuti gospodarstvo

Linić investicijama u energetiku planira pokrenuti gospodarstvo

Ministar financija Slavko Linić poručio je s radnog ručka u organizaciji Američke trgovinske komore u Hrvatskoj kako su ključ oporavka gospodarstva… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika