13.10.2009. / 14:58

Autor: Daria Grudić

Mršavljenje budućnosti: Nanodijeta zavarava mozak

Istraživanje je trenutno fokusirano na razvijanju zamjena za masne stanice koje će prevariti receptore bez da učine ikakvu štetu u tijelu. Tretmani s nanočesticama već se koriste u borbi protiv raka i srčanih bolesti

Uskoro će mršavljenje biti lakšeUskoro će mršavljenje biti lakšeZnanstvenici od nedavno istražuju kako bi se moglo 'prevariti' želudac, odnosno da ljudi žele manje hrane nego inače i to bez ikakvih posljedica. U tom postupku bi u tijelo unijeli posebne nanočestice kreirane da zavaraju mozak.

''Mogli biste to nazvati nevidljivom dijetom'', rekao je biolog Tim Gilbertson sa sveučilišta u Utahu i dodao: ''Zapravo je stvar vrlo jednostavna. Ova tehnologija će pomoći ljudima da se zadovolje malim obrokom umjesto da se pretrpavaju.''

Gilbertsonov tim dizajnira nanočestice veličine molekule, a radi ih od masnih stanica koje nalazimo u ljudskom tijelu. Zadatak tih molekula je da pošalju lažni signal stanicama u tijelu koje komuniciraju s mozgom i 'izvještavaju' ga o unosu masti.

''Cilj nam je prevariti receptore da misle kako su opskrbljeni mašću iako oni to nisu'', rekao je Gilbertson.
Istraživanje je još uvijek u ranoj fazi, no Gilbertson je zadovoljan i ohrabren prvim rezultatima ispitivanja. Tretmani s nanočesticama već se koriste u borbi protiv raka i srčanih bolesti.

''Naši okusni pupoljci na jeziku pomažu nam prepoznati hranu sa šećerom, slani okus nam pomaže prepoznati minerale, a naša averzija prema gorkoj hrani pomaže nam da izbjegnemo otrovne tvari'', otkriva nam Gilbertson.

Gilbertsonovo istraživanje pokazuje da osjetimo i masti. No, ta sposobnost nije povezana s posebnim osjetnim pupoljcima kao kod slatkog i slanog. ''Otkrili smo da 90% okusnih pupoljaka može detektirati masti, no uloga masti nije u tome da ima poseban okus, nego da pojačava okuse. Zbog masti slatko ima još slađi okus, a slano slaniji'', objašnjava.

Također je važno reći da ti receptori masti nisu samo na jeziku, već postoje i u unutrašnjosti tijela. Kada pojedete nešto masno, ti receptori šalju signal mozgu. Gilbertson je također otkrio da kod nekih ljudi ti receptori nisu tako osjetljivi kao kod ostalih i oni zato jedu više masne hrane.

Istraživanje je trenutno fokusirano na razvijanju zamjena za masne stanice koje će prevariti receptore bez da učine ikakvu štetu u tijelu. Nanočestice, koje su dovoljno malene da kliznu kroz staničnu membranu, mogu isporučiti spoj koji će uzrokovati da određene stanice oslobode i šalju više takozvanih ''Dobio sam svoju dozu masti'' hormona u mozak. Osoba će tada željeti manje masnu hranu i unositi će manje masti.

Vezane vijesti

Znanstvenici potvrdili genetsko podrijetlo migrene

Znanstvenici potvrdili genetsko podrijetlo migrene

Europski i australski znanstvenici otkrili su četiri nova gena koje se povezuje s najčešćim oblikom migrene, što upućuje na njezin nasljedni… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika