13.10.2009. / 15:26

Autor: Hina

Pašić: Čermak svesrdno pomagao u rješavanju problema u Kninu

Na pitanja odvjetnika Kaya koja su se odnosila na izmjene i dopune svoje izjave dane braniteljskom timu, Pašić je u nekoliko navrata istaknuo da je izmjene napravio "sam, bez utjecaja sa strane"

Zborno mjesto Knin, na čijem je čelu nakon "Oluje" bio general Ivan Čermak, svesrdno je pomagalo Povjerenstvu Vlade RH za Knin na normaliziranju stanja u novooslobođenim područjima, izjavio je u utorak na haaškom sudu (ICTY) Petar Pašić u svojstvu svjedoka obrane generala Čarmaka.

Pašić, bivši vladin povjerenik za Knin, četvrti je dan svjedočio na suđenju generalima Čermaku, Anti Gotovini i Mladenu Markaču, optuženim za zločine počinjene u vojnopolicijskoj akciji Hrvatske vojske u kolovozu 1995.

"Povjerenstvo nije imalo dovoljno ljudskih resursa. Osjetio sam da ne možemo sami premostiti probleme i tražio sam pomoć generala Čermaka. Svesrdno je pomagao, a zahvaljujući njegovom ugledu i utjecaju, Knin je u kratko vrijeme bio osposobljen za život", izjavio je Pašić odgovarajući na pitanja Stevena Kaya, glavnog odvjetnika u Čermakovu braniteljskom timu.

Pašić je objsanio da on, iako vladin povjerenik, nije bio baš poznat, ali da su zahvaljujući Čermakovu ugledu i vezama grad i okolica u kratko vrijeme dobili električnu mrežu, pitku vodu, pučku kuhinju.

"U vrlo kratko vrijeme osposobljeni su vrtić, osnovna i srednja škola, omogućen povratak prognanih koji su boravili po hotelima", objasnio je Pašić, ističući u normalizaciji života ulogu Zbornog mjesta.

On tvrdi da se njegovi zadaci nisu preklapali s Čermakovim, već da je u rješavanju svojih zadaća imao punu potporu i suradnju generala Čermaka.

"On mi nije davao ni upute ni zapovijedi. Mogu reću da je suradnja bila na dobroj razini", kazao je Pašić.

Prema njegovim riječima, bez Čermakove pomoći Knin i okolica ne bi tako brzo uspostavili električnu mrežu, a da nije stavio u funkciju komunalno poduzeće s ekipom Gradske čistoće iz Zagreba, u gradu bi izbile bolesti.

"Grad se za vrijeme vladavine tzv. krajine nije čistio. Da nije bilo ekipe iz Zagreba koja je danonoćno čistila, situacija bi bila nemoguća jer bi izbile bolesti", rekao je Pašić.

Posvjedočio je da je Zborno mjesto vratilo u grad i pitku vodu, a bez donacija koje su stigle zahvaljujuću Čermaku, rad pučke kuhinje bio bi upitan.

Na pitanja odvjetnika Kaya koja su se odnosila na izmjene i dopune svoje izjave dane braniteljskom timu, Pašić je u nekoliko navrata istaknuo da je izmjene napravio "sam, bez utjecaja sa strane".

Nakon završetka njegovog svjedočenja, Čermakova obrana je pri kraju današnje rasprave uvela novog svjedoka. Ivo Cipci, nekadašnji načelnik PU splitsko-dalmatinske od 1993. do 1997. godine, pred haaškim će sudom u srijedu nastaviti tek započeto svjedočenje.

Vezane vijesti

Šešelj odbio sudjelovati u postupku u Haagu

Šešelj odbio sudjelovati u postupku u Haagu

Raspravno vijeće odgodilo je suđenje do ponedjeljka, a predsjedavajući sudac naglasio je kako je to Šešelju "posljednja šansa" da "preispita svoje… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika