13.10.2009. / 16:37

Autor: Hina

U Sloveniji blizu 100.000 nezaposlenih, dvostruko više nego lani

Zbog propasti nekoliko velikih tvrtki, ali i smanjenja narudžbi u drugima, problem nezaposlenosti u Sloveniji je narastao

Problem nezaposlenosti najgori je na sjeveru SlovenijeProblem nezaposlenosti najgori je na sjeveru SlovenijeBroj nezaposlenih u Sloveniji sasvim se približio brojci od 100.000, što je dvostruko više nego lani.

"Samo u listopadu do sada se registriralo 7.412 novo registriranih nezaposlenih, a brojke će do kraja godine rasti i prijeći 100.000 nezaposlenih osoba", izjavila je na konferenciji za novinare direktorica Zavoda za zapošljavanje Marija Poglajen.

Najviše novoregistriranih osoba bez posla je u sjeveroistočnom dijelu države, u Prekmurju, gdje je početkom mjeseca u stečaju završila velika tvornica odjeće Mura u kojoj je radilo 3300 zaposlenih.

Kako je u utorak u razgovoru za informativni portal Siol.net izjavio ministar za rad Ivan Svetlik, broj nezaposlenih u Sloveniji bio bi ove godine i znatno veći da vlada početkom godine nije pravodobno reagirala mjerama subvencioniranja radnog vremena privremeno nezaposlenih u poduzećima koja su zbog ekonomske krize ostala bez narudžbi ili sa smanjenim izvozom i već sada bi prešao 110.000 nezaposlenih osoba.

Svetlik je najavio da će iduće godine vjerojatno doći do stabilizacije na području tržišta rada i smanjivanja broja nezaposlenih uslijed obnovljenih narudžbi i veće potrošnje na glavnim izvoznim tržištima slovenskih tvrtki. On je, međutim, kao glavne nedostatke slovenskog tržišta rada naveo neelastičnost, odnosno zakonska ograničenja vezana uz davanje otkaza i stečajeve, a iznio je i nezainteresiranost radnika koji ostaju bez posla za dodatno obrazovanje, kako bi se prilagodili potrebama tržišta rada.

Bivši slovenski premijer Janez Janša u utorak je posjetio regiju Korošku na sjeveru države, uz granicu s Austrijom, te rekao da bi stanje s nezaposlenošću u toj regiji uskoro moglo postati slično kao i u Prekmurju, gdje je nezaposlenost najveća, ako dođe do stečaja tvrtke Prevent koja radi presvlake za automobilsku industriju. Janša je prilikom posjeta kritizirao odluku vlade premijera Boruta Pahora da za Prekmurje donese poseban zakon o dodatnom razvoju kojim se stimuliraju investicije i smanjuju porezna opterećenja na određeni broj godina u tom dijelu države, upozorivši na moguće malverzacije, ali i nerazvijenost nekih drugih slovenskih pokrajina. Zauzeo se za to da Pahorova vlada osigura novi razvojni ciklus smanjivanjem poreza na razini cijele države te osiguravanjiem sredstava za gradnju cestovne i željezničke infrastrukture.

Vezane vijesti

Tko nema novaca, živi u "hotelu mama"

Tko nema novaca, živi u "hotelu mama"

Ostati doma, s roditeljima, ili se odseliti u podstanare? Mnogi mladi ljudi u Europi si postavljaju to pitanje od trenutka kad navrše punoljetnost.… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika