13.10.2009. / 18:30

Autor: Hina

Karadžiću odbijena žalba na odluku o odbijanju imuniteta

Ova je presuda konačna i njome završavaju pokušaji Karadžića koji na sudu sam sebe zastupa, da slučaj bude odbačen zbog navodnoga dogovora s Holbrookeom

Radovan KaradžićRadovan KaradžićSuci Međunarodnoga suda za ratne zločine za bivšu Jugoslaviju (ICTY) odbili su u utorak tvrdnje nekadašnjega vođe bosanskih Srba Radovana Karadžića da mu pripada imunitet na temelju dogovora s američkim vlastima i u obrazloženju rekli da bi se Karadžiću moglo suditi čak i da je takav dogovor doista postojao.

Karadžić je optužen za ratni zločin i zločin protiv čovječnosti u vezi sa svojom ulogom u ratu u Bosni i Hercegovini od 1992. do 1995., a on odbacuje svih 11 točaka optužnice.

Nakon 11 godina bijega, prošlo je ljeto uhićen i doveden u Den Haag. On zahtijeva da se sve optužbe odbace jer tvrdi da mu je nekadašnji američki mirovni posrednik Richard Holbrooke 1996. obećao imunitet povuče li se iz javnosti. Holbrooke je više puta zanijekao tu Karadžićevu tvrdnju.

Odlukom od utorka petočlano je sudsko žalbeno vijeće potvrdilo srpanjsku presudu kojom je Karadžiću odbijen zahtjev za odbacivanje optužba.

"Čak i da se navodni dogovor dokaže, on ne bi ograničio jurisdikciju Tribunala, niti na koji drugi način obvezivao ovaj Tribunal, a ne bi bio ni zloporaba postupka", kaže se u presudi.

Ova je presuda konačna i njome završavaju pokušaji Karadžića koji na sudu sam sebe zastupa, da slučaj bude odbačen zbog navodnoga dogovora s Holbrookeom.

No sud je odlučio da Karadžić i dalje na suđenju smije donositi dokaze koji podupiru njegovu tvrdnju o navodnu sporazumu, jer to može utjecati na moguću presudu.

Pod uvjetom da žalbeno vijeće do srijede donese odluku o i drugoj žalbi kojom Karadžić želi odgoditi suđenje, ono će početi 21. listopada.

Vezane vijesti

'Merčep je bio funkcionalni zapovjednik MUP-ove postrojbe'

'Merčep je bio funkcionalni zapovjednik MUP-ove postrojbe'

Bivši zamjenik predstojnika Ureda za zaštitu Ustavnog poretka Zdravko Mustač posvjedočio je danas na zagrebačkom Županijskom da se Tomislava Merčepa… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika