14.10.2009. / 17:00

Autor: Hina

Slovenija pozdravlja napredak Hrvatske, ali i upozorava na obveze

Kako su prenijeli slovenski mediji, Hrvatska je u srijedu glede izvješća Europske komisije o njezinu napretku doživjela očekivane ocjene, ali i upozorenja o potrebi bržeg napretka na području reforme pravosuđa i javne uprave

Slovenski ministar vanjskih poslova Samuel ŽbogarSlovenski ministar vanjskih poslova Samuel ŽbogarSlovensko ministarstvo vanjskih poslova pozdravilo je u srijedu izvješće Europske komisije o napretku Hrvatske prema članstvu u Europskoj uniji, naglasivši da će svoja daljnja stajališta vezana uz pregovore Bruxellesa i Zagreba povezivati s obvezama Hrvatske iz ljubljanskog dogovora predsjednika hrvatske i slovenske vlade te s dobrosusjedskom politikom susjedne države.

"Slovenija je iz brojnih razloga zainteresirana da Hrvatska što prije zaključi pregovore s Europskom unijom i uz ispunjenje zahtijevanih uvjeta postane punopravna članica", navelo je u priopćenju slovensko ministarstvo vanjskih poslova.

Uz to, u priopćenju se navodi da je Europska komisija u svom izvješću o napretku Hrvatske posebno naglasila važnost političkog dogovora predsjednika slovenske i hrvatske vlade Boruta Pahora i Jadranke Kosor o deblokadi pregovora i početku razgovora o granici, te ga pozdravila.

O provedbi sporazuma vodit će računa i Ljubljana, kad je riječ o napredovanju Hrvatske prema punopravnom članstvu, navodi se u priopćenju.

"Ponavljamo da ćemo provedbu dogovora postignutog 11. rujna u Ljubljani, kojim je određen i način rješavanja graničnog pitanja, pratiti i s aspekta dobrosusjedskih odnosa. Slovenija će svoja buduća stajališta tijekom pregovora oblikovati na temelju toga kako Hrvatska ispunjava obveze", navedeno je u priopćenju slovenskog ministarstva vanjskih poslova.

U priopćenju se pozdravlja i napredak ostalih zemalja "zapadnog Balkana" i Turske prema članstvu u Europskoj uniji, te dokument o strategiji budućeg širenja koji je Europska komisija također objavila nu srijedu.

Kako su prenijeli slovenski mediji, Hrvatska je u srijedu glede izvješća Europske komisije o njezinu napretku doživjela očekivane ocjene, ali i upozorenja o potrebi bržeg napretka na području reforme pravosuđa i javne uprave.

Elektronički mediji posebno ističu da je povjerenik EU za proširenje Olli Rehn na konferenciji za novinare u srijedu naglasio da je osiguranja potpune suradnje Hrvatske s Haaškim tribunalom (ICTY) "urgentna" potreba.

Riječ je o "iznenađujućem i vrlo oštrom" Rehnovu upozorenju Hrvatskoj, ocijenio je u svom poslijepodnevnom izvješću iz Bruxellesa slovenski radio.

Vezane vijesti

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Sa zgrade Hoto tornja (zgrada T-coma) u Savskoj ulici u Zagrebu pao je komad staklene stijene pri čemu je ozlijeđen zaštitar, doznaje se u… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika