15.10.2009. / 10:39

Autor: Nacionalova redakcija

Dvojba u Vladi: Stečaj Brodosplita ili još 2 milijarde kuna troška

Vlada će za preživljavanje škverova do drugog kruga privatizacije morati potrošiti oko 2 milijarde kuna u obliku jamstava. Alternativa tome je, piše Poslovni dnevnik, stečaj jednog od dva najveća brodogradilišta - splitskog Brodosplita i riječkog 3. Maja

Ministri Damir Polančec i Ivan ŠukerMinistri Damir Polančec i Ivan ŠukerDok se ministar gospodarstva Damir Polančec priprema za sastanak s europskom povjerenicom za tržišno natjecanje Neelie Kroes, kako bi dobio zeleno svjetlo za ublažavanje uvjeta prodaje brodogradilišta, Vlada će za preživljavanje škverova do drugog kruga privatizacije morati potrošiti oko 2 milijarde kuna u obliku jamstava. Alternativa tome je, piše Poslovni dnevnik, stečaj jednog od dva najveća brodogradilišta - splitskog Brodosplita i riječkog 3. maja.

S obzirom na trošak koji bi Vladi uzrokovao stečaj, može se pretpostaviti za koje bi se brodogradilište na Markovu trgu odlučili. Naime, u slučaju stečaja Brodosplita država bi zbog jamstava i kredita izgubila 4,7 milijardi kuna, dok obveze koje pokriva kod riječkog brodogradilišta iznose 2,8 milijardi kuna. Ipak, radi se o maksimalnim iznosima a točan državni trošak ovisio bi o susretljivosti banaka.

Neuspjeli prvi krug privatizacije brodogradilišta zakomplicirao je život ministru financija Ivanu Šukeru, koji bi za najviše mjesec dana trebao izraditi prijedlog državnog proračuna za sljedeću godinu. Ogroman iznos koji bi u 2010. godini mogao pasti na teret proračuna zasad je nepoznanica. Kako je ranije ustvrdio Vladin ekonomski savjetnik Željko Lovrinčević, propast privatizacije samo jednog škvera anulirala bi efekt uvođenja kriznog poreza.

Očekuje se da će idući tjedan ministar Šuker odlučiti koliku će stavku u proračunu osigurati za brodogradnju i to nakon sastanka s premijerkom koji je sazvan u tu svrhu.

Vezane vijesti

3. maj preuzimaju Fondovi, Uljanik i Tankerska plovidba

3. maj preuzimaju Fondovi, Uljanik i Tankerska plovidba

Vlada se za nastavak privatizacije riječkog brodogradilišta 3. maj odlučila osloniti na Fondove gospodarske suradnje i domaće brodare, Uljanik i… Više

Komentari

registracija
8/7/09

bankar, 15.10.09. 11:53

nađite pare ili vam se loše piše


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika