15.10.2009. / 14:49

Autor: Hina

'Čermak bio zadužen za normalizaciju i obnovu, bez ovlasti nad policijom'

Na pitanje kako tumači činjenicu da je načelnik kninske policije Čermaku slao obavijesti i izvješća o kaznenim dijelima, Cipci je kazao da mu je bila dužnost surađivati sa svim čimbenicima te da je normalno što je tražio da ga se izvješćuje o stanju na terenu

Generala Ivana Čermaka je na mjesto zapovjednika Zbornog mjesta Knin nakon "Oluje" imenovao predsjednik Franjo Tuđman, a u svrhu normalizacije stanja u gradu i okolici i revitalizacije tog područja, ponovio je u četvrtak pred Haaškim sudom (ICTY) nekadašnji načelnik Policijske uprave splitsko-dalmatinske Ivo Cipci, ističući pritom da Čermakove ovlasti nisu obuhvaćale civilnu policiju.

"Prema mojim saznanjima, imenovao ga je predsjednik Franjo Tuđman, prvenstveno zato što je bio kvalitetan gospodarstvenik. Trebao je pokušati učiniti sve što je nužno ne samo za normalizaciju stanja već i za pokretanje gospodarskih aktivnosti", kazao je u protuispitivanju tužiteljstva Cipci koji je svjedok obrane generala Čermaka.

Na pitanje kako tumači činjenicu da je načelnik kninske policije Čermaku slao obavijesti i izvješća o kaznenim dijelima, Cipci je kazao da mu je bila dužnost surađivati sa svim čimbenicima te da je normalno što je tražio da ga se izvješćuje o stanju na terenu.

"Dužnost mu je bila kvalitetno surađivati i s policijom i vladinim povjerenikom i Crvenim križom... Mnogobrojni predstavnici međunarodne zajednice upravo su od Čermaka tražili informacije i objašnjenja vezana uz razvoj događaja na terenu", objasnio je Cipci.

Pozivajući se na razgovor s tužiteljima 1998., u kojem Čermak kaže da je od tadašnjeg ministra vanjskih poslova tražio "pojačanja policijskih snaga" i da je "naišao na razumijevanje", tužiteljica je htjela znati da li to mijenja svjedokov stav o Čermakovim ovlastima nad civilnom policijom.

"Ne. To me samo dodatno učvršćuje u mom stavu. Nadređeni naređuje, a ne traži pomoć", kazao je Cipci.

"Ne znam da je dobio ovlasti većih od onih koje stoje u zakonu...Imenovao ga je predsjednik i ne znam tko mu je mogao dati veće ovlasti od vrhovnog zapovjednika oružanih snaga", nastavio je Cipci.

U dodatnom je ispitivanju, odgovarajući na pitanja Čermakova branitelja Stevena Kaya, ustvrdio da u činjenici da se zapovjednika zbornog mjesta obavještavalo o događanjima na novooslobođenom području "nema ništa sporno".

"Čermak nije imao ovlasti nad civilnom policijom, ali je morao znati što se događa kako bi mogao odgovarati na upite međunarodnih promatrača, ICRC-a i drugih međunarodnih institucija", rekao je Cipci.

U više je navrata isticao da svoj stav temelji na tumačenju pravnih odredbi i iskustvu od četiri ratne godine na čelu jedne policijske uprave.

Nakon završenog iskaza, predsjedajući sudac Alphons Orie je objavio da se suđenju u predmetu "Gotovina, Čermak i Markač" nastavlja 26. listopada.

Vezane vijesti

Radović ucjenjivao Čermaka da bi ga prestao blatiti u medijima

Radović ucjenjivao Čermaka da bi ga prestao blatiti u medijima

Pisac i aktivist Saša Radović ucjenjivao je dva mjeseca generala i poduzetnika Ivana Čermaka, tražeći od njega milijun eura kako bi ga prestao… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika